Raqs Media Collective, Matias Faldbakken og trioen Henning Sunde, Hanne Tyrmi og Rainer Stange går videre til siste runde i konkurransen om å få utforme minnestedet etter 22. juli i regjeringskvartalet. Dette offentliggjorde Kunst i offentlig rom (KORO) i dag.
Minnestedet skal hedre de omkomne etter terroraksjonen på Utøya og i regjeringskvartalet i 2011, der 77 mennesker mistet livet. Etter en åpen prekvalifisering som ble utlyst i fjor høst, valgte en jury nedsatt av KORO ut ti kunstnere, arkitekter og kunstnergrupper som fikk presentere skisseforslagene sine på et åpent seminar på Nasjonalmuseet i juni i år. Juryen har nå vurdert disse ti forslagene og valgt ut tre av dem, som går videre til det avsluttende trinnet i konkurransen og skal levere ferdige utkast i januar neste år. Den endelige vinneren kåres i løpet av våren 2025.
– Alle de ti skisseforslagene vi har vurdert har vært relevante, gode og meningsfulle forslag, og juryen har vært grepet av deltagernes engasjement, oppriktighet og ydmyke tilnærming til oppgaven, sier juryens leder, Marianne Borgen.
Tyrmi og arkitektene Sunde og Stanges forslag En minnelund for 22. juli er en gruppe med bronseskulpturer som forestiller avkappede trestammer omgitt av levende trær. Faldbakkens forslag har tittelen En opprettholdelse og vil bruke en kopi av riggen som holdt Picassos veggarbeid Fiskerne oppe etter at Y-blokka som verket var del av ble revet, som ramme for en mosaikk eller et glassmaleri. New Dehli-baserte Raqs Media Collective foreslår en installasjon med LED-skjermer hvor det skal vises utskiftbare videoarbeider.
«På hver sin unike måte reflekterer de tre forslagene over tapet av ofrene og sorgen som følger med å leve videre uten dem», heter det i juryens begrunnelse. De hevder videre at «22. juli var et villet politisk angrep som vi i dag lever med konsekvensene av», og de «har tro på at de tre forslagene samlet sett, og på hver sin måte, vil utvikles videre til meningsfulle og gode svar på oppgaven om et nasjonalt minnested etter 22. juli».
Etableringen av et minnested etter 22. juli har vært gjenstand for mye kontrovers. Etter at den svenske kunstneren Jonas Dahlbergs Memory Wound i 2014 først vant den opprinnelige konkurransen, for så å bli vraket tre år senere etter en langvarig og opphetet offentlig debatt, ble prosessen satt på vent. I mellomtiden har det i regi av Statsbygg blitt reist et midlertidig minnested i regjeringskvartalet og et permanent monument på Utøykaia, utformet av det norske arkitektkontoret Manthey Kula.
Det permanente minnestedet til regjeringskvartalet har en total kostnadsramme på 40 millioner kroner og skal etableres på Johan Nygaardsvolds plass, ved inngangen til 22. juli-senteret. Minnestedet være tilgjengelig hele døgnet, egne seg for markeringer og navnene til de drepte skal inngå, heter det i utlysningen.
KORO understreker at konkurransen «gjennomføres med en særlig vekt på åpenhet og involvering underveis» og at «det har vært viktig for juryens arbeid at de har vært kjent med de direkte berørtes, fremtidige brukeres og det øvrige samfunnets reaksjoner på forslagene». I sin begrunnelse informerer juryen om at det siste konkurransetrinnet «innebærer samspill med viktige bruker- og fagmiljøer, slik at deltagerne kan videreutvikle sine forslag med kunnskap og innspill», og de håper mange vil delta i samtalen om hvordan det best gjøres.