– Det som slo meg var stillheten

Ayman Alazraq vil vekke et sterkere politisk engasjement i kunstfeltet med utstilling laget i samarbeid med Fotogalleriet i Oslo og kunstnere fra Gaza.

Ayman Alazraq. Foto: Kristian Skylstad.

Kunstner og filmskaper Ayman Alazraq er initiativtaker til utstillingen Kunstnere på Gazastripen på Fotogalleriet. Utstillingen viser verk av 16 kunstnere fra Gaza og står kun en kort periode, fra 8. til 15. august. Alazraq forteller til Kunstkritikk at prosjektet vokste ut av et behov for å kommentere den akutte situasjonen i Gaza som i mai i år ble utsatt for gjentatte rakettangrep etter en oppblussing av konflikten mellom Israel og Palestina.

– Det som slo meg var stillheten fra de norske kunstinstitusjonene. De har et ansvar for å vise solidaritet med eller i det minste si noe om situasjonen i Palestina, spesielt på grunn av Norges sentrale rolle i Oslo-avtalen og dermed delte historie med Palestina, sier Alazraq.

Prosjektet ble til gjennom samtaler med kunstnerisk leder på Fotogalleriet, Antonio Cataldo, og samtidskunstsenteret Shababeek i Gaza. Shababeek ble etablert i 2009 som en ideell organisasjon viet til til å fremme unge palestinske kunstnere i Gazastripen gjennom utstillinger, stipender og workshops. Alazraq håper samarbeidet vil inspirere til sterkere politisk engasjement fra det norske kunstfeltet. Han viser til Strike MoMa-bevegelsen i USA, som blant annet stiller seg kritisk til kunstinstitusjoners bånd til okkupasjonen av Gaza.

Antonio Cataldo. Foto: Kristian Skylstad.

– Vi snakket om hva vi realistisk kunne få til hva gjelder solidaritetsarbeid. Solidaritet er et forlokkende ord, men kan være veldig vanskelig å sette i verk, sier Cataldo.

Gjennom salg av kunstverk og donasjoner samler utstillingen penger til Shababeek, som skal deles ut videre i form av mindre kunstnerstipender.

– Det er et lite bidrag, men vi håper at dette kan være et av flere lignende prosjekter, sier Alazraq.

De to forteller at kommunikasjonen med Shababeek og kunstnerne i Gaza har vært en utfordring grunnet manglende tilgang til strøm og internett. I tillegg har tungt kontrollerte grenser krevd at utstillingsmaterialet sendes som digitale filer via e-post. Tredimensjonale verk og malerier kunne ikke inkluderes. Alle bildene i utstillingen er trykket i Oslo i små størrelser, og videoarbeidene vises på Ipads.

Shaimaa Hassanein, Emoji, 2020. Stillbilde fra video. Fra utstillingen Kunstnere på Gazastripen, Fotogalleriet, 2021.

– Prosessen har vist oss hvor vanskelig det er å få kunst ut fra Gaza. Den digitale formen ble den enkleste løsningen, men det som overrasket meg var hvor vanskelig selv dette skulle vise seg å være. På grunn av strømkutt og manglende internett måtte vi takle problematikk rundt filstørrelser, som igjen påvirket formatet på verkene i utstillingen, forklarer Cataldo.

Også innholdsmessig bærer flere av arbeidene i utstillingen tydelig preg av situasjonen de er skapt under, som i en video av Wael Alsous, der vi hører den konstante summingen fra droner. Andre av kunstnerne ser til det mer hverdagsnære; i en fotoserie av Fatima Shbair møter vi en smilende gutt som holder en bøtte med nyplukkede jordbær.

– Målet med utstillingen er å gi ordet tilbake til kunstnere som bor i et så vanskelig territorium. Å løfte fram det menneskelige aspektet vil nyansere bildet av Gaza som krigsterritorium, sier Cataldo.

Mahmoud Al koerd, Uten tittel, 2021, digital collage. Fra utstillingen Kunstnere på Gazastripen, Fotogalleriet, 2021.

Må få kontroll over eget bilde

Tidligere i sommer organiserte Alazraq en visning av filmen Off Frame AKA Revolution Until Victory på Kunstnernes Hus Kino, hvor han jobber som programmedarbeider. I den påfølgende samtalen med filmskaper Mohanad Yaqubi, som fant sted via Zoom fra Gaza, understreket Yaqubi at beboere av Gaza selv må få kontroll over sitt eget bilde. Alazraq og Cataldo forteller at utstillingen på Fotogalleriet tar arbeidet med å legge til rette for denne prosessen et steg videre, med mål om å gi økt synlighet til kunstnere i Gaza som sliter med å etablere seg og nå ut.

– Det er de som er bosatt i Gaza som best kan fortelle om situasjonen der. Det er de som lever gjennom denne krigen. Utstillingen viser hvordan kunstnere der tenker, hvordan det føles å være sperret inne med begrenset kontakt med omverdenen, sier Alazraq.

I tillegg til behovet for å kommentere den aktuelle situasjonen i Gaza påpeker Alazraq viktigheten av å engasjere seg gjennom kunsten.

– Vi kunne ha ventet med denne utstillingen og fått til noe større, men det var viktigere å kommentere på et øyeblikk. For meg handler det om å føre samtalen om Gaza videre. Det handler om å vise solidaritet ikke bare gjennom media, men også gjennom kunsten. Solidaritet betyr mer enn å trykke like på et bilde, sier Alazraq.

Kunstnere på Gazastripen, 2021. Installasjonsbilde, Fotogalleriet. Foto: Jon Gorospe / Fotogalleriet.