Ny direktør på Henie Onstad kunstsenter

– Det er viktig å fokusere på nybrottsarbeid, sier Anne Hilde Neset.

Anne Hilde Neset blir ny direktør for Henie Onstad Kunstsenter. Foto: Julie Hrnčířová.

– Jeg har alltid vært opptatt av å ha kø!, sier Anne Hilde Neset til Kunstkritikk. I går ble det klart at hun blir ny direktør på Henie Onstad kunstsenter. Neset går fra jobben som leder for Kunstnernes Hus, der hun blant annet har jobbet for å etablere kino og et utvidet sommerprogram. Tidligere har Neset dessuten arbeidet mye med musikk, blant annet som redaktør for musikkmagasinet The Wire i London.

– Selv som kunstnerisk leder for Ny musikk, som promoterte konserter i en smal og vanskelig sjanger, har jeg jobbet med å skape kø. Jeg mener det er viktig å fokusere på nybrottsarbeid, og forene faglig ekspertise med samfunnsrelevans og lekenhet. En kunstinstitusjon skal ikke snakke ned til sitt publikum, men må formidle kunsten og gjøre den tilgjengelig for folk, sier Neset.

I en pressemelding trekker styreleder ved Henie Onstad kunstsenter, Marianne H. Blystad, frem Nesets faglige kompetanse og bredde, internasjonale bakgrunn og ledererfaring, som utslagsgivende for ansettelsen. Ifølge Blystad har Neset viktige kvalifikasjoner for å realisere Henie Onstads ambisiøse mål.

Selv er Neset forsiktig med å uttale seg om egne ambisjoner før hun har starter i jobben, men hun støtter oppom styrets ambisjoner om å øke publikumstallet og å bygge om «Håken», den store utstillingssalen nede i kunstsenteret, til et verksted for barn og unge.

– Det tenker jeg er viktig, spesielt med den nedgraderingen av estetiske fag i skolen, sier Neset.

Hun omtaler Henie Onstad kunstsenter som en juvel som kombinerer et internasjonalt program med arkitektur, landskap og kulturpark.

– Kunstsenteret har en sprek visjon som ble laget i 1968, det ble bygget for å huse tverrfaglige uttrykk og å vise morgendagens kunst i dag.

I tillegg gleder hun seg til å jobbe med å aktualisere samlingen, som representerer noe annet enn det hun gjør i dag, som leder ved Kunstnernes Hus.

– Hvilke erfaringer tar du med deg fra jobben som direktør for Kunstnernes Hus?

– Vi har fokusert på å posisjonere Kunstnernes Hus og legge til rette for store utstillinger. Jeg har dessuten lært å drive en kunstinstitusjon med tanke på økonomi, kunstnerisk program og forvaltning av et verneverdig bygg. Dessuten har jeg jobbet mye med å gjøre Kunstnernes Hus åpent hele året, og tenkt mye tverrkunstnerisk, med programmering av film, samtaler, performance og konserter.

Neset tiltrer stillingen 2. januar 2023, og overtar etter Tone Hansen som har ledet Henie Onstad kunstsenter siden 2011.