Anmeldelser i Billedkunst nr 3, 2008

Om kunstprosjektene i Operabygget, Berlinbiennalen, The Armory Show og Dark Fair, «Strek i bevegelse» og «Tegnebiennale 2008», «Recycling the Looking Glass», «2MOVE/Migratory Aesthetics», Løvaas og Wagle, Lene Berg, «Obscura», Sørlandsutstillingen m.m.

Om kunstprosjektene i Operabygget, Berlinbiennalen, The Armory Show og Dark Fair, «Strek i bevegelse» og «Tegnebiennale 2008», «Recycling the Looking Glass», «2MOVE/Migratory Aesthetics», Løvaas og Wagle, Lene Berg, «Obscura», Sørlandsutstillingen m.m.

Arild H. Eriksen om Kunstprosjektene i Operabygget:
«Ventetiden er over. Det nye operabygget i Bjørvika er ferdigstilt og overlevert “folket”. Sjelden har en mer spektakulær arkitektur sett dagens lys i gamle Norge.»
Nullpunkt Opera, Arild H. Eriksen

Kari J. Brandtzæg om Berlinbiennalen:
«Den 5. Berlin-biennalen åpnet til massivt presseoppbud den første helgen i april under tittelen «When things cast no shadow».Utstillingene er kuratert av Adam Szymczyk og Elena Filipovic.»
Skyggen over Berlin, Kari J. Brandtzæg

Trude Iversen om The Armory Show og Dark Fair:
«Det er ingen nyhet at ulike utstillinger og evenementer arrangeres i forlengelser av kunstmesser rundt om i verden. Så var også tilfelle da årets amerikanske kunstmesse The Armory Show gikk av stabelen langs Hudson River, ikke langt fra gallerienes tilholdssted i Chelsea.»
Trude Iversen, In the Dark

Mona Gjessing om «Strek i bevegelse» på Lillehammer kunstmuseum og «Tegnebiennale 2008» på Kunstnernes Hus:
«På biennaler og internasjonale kunstutstillinger har tegning i økende grad fått betydning som en egen uttrykksform de siste årene. Tegnekunsten har, riktignok, aldri blitt erklært død, slik tilfellet har vært med maleriet, men sjelden har den blitt viet like mye oppmerksomhet som den får av dagens yngre kunstnergenerasjon.»
Massiv mønstring av mangfoldige tegneuttrykk, Mona Gjessing

Line Ulekleiv om «Recycling the Looking Glass» i Oslo Kunstforening:
«Sivilisasjonens kolossale overforbruk av konsumvarer og søppelbergene som tårner seg opp, ser ut til å utgjøre et konkret utgangspunkt for utstillingen Recycling the Looking-Glass. Sånn sett er denne utstillingen med ti internasjonale og norske kunstnere, kuratert av Samir M’kadmi, nesten i overmål politisk korrekt, i tider hvor miljøbevisstheten er tiltagende.»
Søppel i flere dimensjoner, Line Ulekleiv

Ingvild Myklebust om «2MOVE/Migratory Aesthetics» på Stenersenmuseet:
«I videoutstillingen “2MOVE/Migratory Aesthetics” har kuratorene Mieke Bal og Miguel Hernández Navarro ambisjoner om å etablere en egen migrasjonsestetikk.»
Tid, bevegelse og migrasjon, Ingvild Myklebust

Hans Thorsen om Løvaas og Wagle på Nasjonalmuseet:
«På Nasjonalmuseets retrospektive utstilling med Løvaas og Wagle presenteres fragmenter fra tretti års virksomhet. I løpet av denne perioden har det skjedd mye med kunstbegrepet, og ikke minst tekstilkunstbegrepet. Løvaas og Wagle har vært drivkrefter i denne prosessen.»
Ruter i ente potens, Hans Thorsen

Hans Thorsen om Lene Bergs «Stalin av Picasso eller portrett av kvinne med bart»:
«Lene Bergs prosjekt tar utgangspunkt i en tegning som ble trykket i det franske kommunistpartiets ukemagasin Les lettres françaises i forbindelse med Stalins død i 1953. Tegningen, som forestilte Stalin og var utført av Picasso, skapte den gang en voldsom debatt.»
Æres den som æres bør, Hans Thorsen

Torill Østby Haaland om «Obscura» på Sørlandets Kunstmuseum:
«”Obscura” er en utstilling som kretser rundt fem videoarbeider. Intensjonen fra kuratorenes side har vært å sette disse i dialog med andre kunstverk fra museets samling. Hovedvekten er på maleri og fotografi.»
Videokunst på maleriets premisser, Torill Østby Haaland

Torill Østby Haaland om Sørlandsutstillingen i Christianssands Kunstforening:
«Sørlandsutstillingen har vært utsatt for en sterk diskreditering i forkant av årets åpning. Bomuldsfabriken i Arendal har avstått fra å vise den i år, og har nok rett i at formen på utstillingen på en eller annen måte bør fornyes.»
Siste skrik fra Sørlandet?, Torill Østby Haaland

Sigrun Hodne om Elke Krystufek i Transit Art Space i Stavanger:
«Østerrikske Elke Krystufeks materiale er kunst og virkelighet, men ikke forstått som to ulike nivåer av erfaring – for kunsten er virkelig, og Krystufeks virkelighet består i svært stor grad av kunst.»
Et hav av stemmer, Sigrun Hodne

BØKER

Kari J. Brandtzæg om Julian Bell, A Mirror of the World – A New History of Art, David Summers, Real Spaces. World Art History and the Rise of Western Modernism og Elizabeth C. Mansfield (red.), Making Art History, A Changing Discipline and its Institutions:
«Da jeg studerte kunsthistorie på Blindern på slutten av 1980-tallet regjerte en veletablert, mannssjåvinistisk og vestlig dominert forestilling om kunsthistorien.»
Nye grep om «den store» kunsthistorien, Kari J. Brandtzæg

Line Skywalker Karlström om Meningen med sex av Wenche Mühleisen
og Christel Sverre (red.):
«Meningen med sex er et tverrvitenskapelig forsøk på å belyse seksualitetens betydning i samfunnet.»
Sex uten seksualpolitikk, Line Skywalker Karlström

Leserinnlegg