3. desember Synnøve Persen

Hvilke var Nordens beste utstillinger i 2020? Dagens topp tre er valgt av kunstneren Synnøve Persen fra Finnmark.

Máret Ánne Sara, Gielastuvvon/Snared, 2018. Foto: Alta Kunstforening.

Samisk kunstnerforbunds jubileumsutstilling 40 jagi, Alta Kunstforening, Alta

Samisk kunstnerforbunds jubileumsutstilling 40 jagi inkluderte en kuratert del med fem kunstnere. Av disse fem vil jeg trekke frem Máret Ánne Sara og hennes verk Gielastuvvon/Snared. Verket består av lassoringer og rep med løkker montert fra taket og gir ubehagelige assosiasjoner. Det kan oppleves som strupetaket på en kultur som ikke lenger kan forsvare seg. Tittelen henspiller også på det. Máret Ánne Sara er en sterk og tydelig kunstnerisk stemme og kritiker av norske myndigheters framferd mot reindriften, som hun selv kommer fra. Gjennom sin deltakelse på Documenta 14 i Kassel i 2017 gjorde hun seg internasjonalt bemerket og er av OCA valgt ut til å representere Sápmi Pavilion på Veneziabiennalen 2022.

Tomas Ferm, Vit ram, 2019, kull og akryl på mdf.

Tomas Ferm, Galleri PS, Göteborg

Utstillingen med maleren Tomas Ferm på Galleri PS, et bitte lite galleri på gateplan i bydelen Haga i Gøteborg, besto av forvridde, sammenklamrede menneskekropper i et dempet og sparsomt, sobert koloristisk språk. Maleriene er en sanselig nytelse, slikt som gleder en annen malers øyne og hjerte. Her er det maleriets egne regler som gjelder, farge ved siden av farge, linjenes rytmer, rom, åpne, lukkede. Når man går ut på gaten igjen, kjenner man seg lykkelig og beriket, av noe som det ikke finnes ord for, som bare er til stede i noen malerier man nettopp har sett.

Nils-Aslak Valkeapää, Áillohaš (1943-2001), installasjonsfoto, Henie-Onstad Kunstsenter. Foto: Øystein Thorvaldsen / Henie Onstad Kunstsenter.

Nils-Aslak Valkeapää, Áillohaš (1943-2001), Henie-Onstad Kunstsenter, Bærum

Áillohaš (1943-2001) er en storslagen, retrospektiv mønstring av den samiske multikunstneren Nils-Aslak Valkeapääs livsverk. Utstillingen legger beslag på hele kunstsenteret og rommer alt fra malerier, tegninger og fotografier over artists’ books, poesi, lydkunst og joik til video og installasjon. Publikum får del i et særegent kunstnerskap og kunstnerliv med rot i en svært annerledes, men nærliggende kultur. Utstillingen vil være døråpner for de som ikke kjenner den samiske kulturen så godt, men den vil også gi samer kunnskap om seg selv og åpne veiene inn til egen kultur, gjennom kunsten.

Synnøve Persen er en billedkunstner og forfatter bosatt i Finnmark. I 2017 deltok hun på Documenta 14 i Aten, og samme år ga hun ut sin første tospråklige bok Ruoná rieggá vuol váccašit / Under grønn ring vandre på Aschehoug. I 2020 feirer hun 70 år med todelt jubileumsutstilling: en retrospektiv i hjemkommunen Porsanger og en med nye arbeider ved Samisk senter for samtidskunst i Karasjok. Utstillingene vil vandre i Nord-Norge fram til 2022.

For årets øvrige bidrag til Kunstkritikks julekalender, se her.

Leserinnlegg