Maleren, grafikeren og tegneren Terje Bergstad døde 7. februar, etter lengre tids sykdom. Han ble i dag bisatt i hjemkommunen Bærum.
«Terje Bergstad var outsideren som ikke fulgte tidens trender, men som i sin kunst føyet arven fra Edvard Munch og den tyske ekspresjonismen sammen med den norske folkekunsten i en symbiose som resulterte i sterke billedlige uttrykk og et rikt kunstnerskap som i dag utgjør en viktig del av vår kunstneriske arv,» skriver Karin Hellandsjø og Ole Rikard Høisæther i sin nekrolog på vegne av Terje Bergstad Stiftelsen.
Terje Bergstad var født i 1938 og hadde utdannelse fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Statens Kunstakademi i Oslo, samt fra Académie Grand Chaumière og Académie Goetz i Paris. Etter debututstillingen i 1967 gjorde han seg bemerket med flere separatutstillinger i tiden frem til 1980. Men siden var han stort sett fraværende fra kunstscenen, på grunn av sykdom og psykiske problemer.
Bergstad ble imidlertid trukket frem fra glemselen og viet store retrospektive utstillinger ved Museet for samtidskunst i Oslo i 2000 og på Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden i 2011. Til begge utstillingene ble det gitt ut bøker om kunstnerskapet, den seneste en bredt anlagt monografi med tittelen Terje Bergstad. Under en mørkere himmel.
I anledning Terje Bergstads 75-årsdag 14. oktober 2013 ble over 2000 av kunstnerens arbeider, inkludert et rikt skissemateriale, gitt i gave til Telemarksgalleriet / Lysbuen Kunstmuseum på Notodden. Galleriet åpnet i januar en utstilling som viser et tverrsnitt av Bergstads omfattende produksjon. Utstillingen står frem til 23. mars.