Vil pendle mellom Oslo og Tromsø

I forbindelse med det nye forskningsprogrammet Thinking at the Edge of the World etablerer OCA et ekstra kontor i Tromsø, hvor de også vil utføre noen av sine kjerneoppgaver.

Fra OCAs Tromsø Pop-Up 3. oktober 2014, kunstner Bodil Furu i samtale med Nordnorsk Kunstmuseums direktør Knut Ljøgodt. Foto: Nordnorsk Kunstmuseum.
Fra OCAs Tromsø Pop-Up 3. oktober 2014, kunstner Bodil Furu i samtale med Nordnorsk Kunstmuseums direktør Knut Ljøgodt. Foto: Nordnorsk Kunstmuseum.

Office of Contemporary Art Norway (OCA), som ordinært holder til i lyse og romslige lokaler i Oslo, oppretter nå et midlertidig kontor i Nord-Norge. Det nye kontoret vil være operativt fra 26. februar og ut året, og vil være plassert i hjertet av Tromsø, med lokaler stilt til rådighet av Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge, opplyser direktør Katya García-Antón. Hun forteller at størrelsen på OCAs stab vil forbli den samme, og at de vil pendle nordover regelmessig.

García-Antón ser tilstedeværelsen i nord som en naturlig oppfølging av OCAs Pop-Up-serie, som ble satt i gang i 2014, og som brakte OCA-teamet på reise til en rekke byer rundt om i landet, blant annet Tromsø. Hun betegner Pop-Up-serien som en suksess, og sier den har bidratt til å bringe OCA nærmere kunstnermiljøene og til å holde kunstnerne oppdatert om utviklingen og institusjonens virkemidler.

OCAs nye satsning i Nord-Norge, med tittelen Thinking at the Edge of the World. Perspectives from the North, vil bestå av forskning og forskningsreiser, samt et program med forelesninger, workshops, skriving, kunstoppdrag, residencies og publikasjoner. Programmet vil være aktivt i perioden 2016-2017. OCA vil også utføre enkelte av sine kjerneoppgaver i Tromsø – blant annet vil noen av årets jurymøter og styremøter bli lagt dit.

Katya García-Antón.  Foto: OCA / Marta Buso.
Katya García-Antón. Foto: OCA / Marta Buso.

– Målet er å utforske regionens intellektuelle historie og samtid, så vel som dens globale relevans. Det å ha en base i Tromsø vil gjøre det mulig for oss å utdype våre diskusjoner og samarbeidet med lokale aktører og institusjoner, så vel som deres internasjonale betydning, sier García-Antón.

Satsningen involverer blant annet et samarbeid med Nordnorsk Kunstmuseum på Svalbard, og med Sámi Daiddaguovddáŝ (Samisk senter for samtidskunst) i Karasjok. Samarbeidet med Nordnorsk Kunstmuseum vil manifestere seg i en internasjonal, tverrdisiplinær konferanse på Svalbard 12.-13. juni.  Et mer detaljert program lanseres om kort tid.

I fjor høst lanserte daværende kulturminister Thorhild Widvey planer for en biennale på Svalbard, i samarbeid med Nordnorsk Kunstmuseum og OCA. García-Antón bekrefter at biennaleideen er noe de vil se nærmere på.

– Vi er i øyeblikket i ferd med å få på plass de siste detaljene i programmet til konferansen Thinking at the Edge of the World. Vi henvender oss til ulike institusjoner og utøvende kunstnere både i regionen og internasjonalt. Erfaringene fra dette prosjektet vil gi oss uvurderlig kunnskap om hvordan vi kan fortsette arbeidet på Svalbard på et internasjonalt og tverrdisiplinært nivå, innenfor naturvitenskap og humaniora. Disse erfaringene vil bidra til tanker om fremtidige prosjekter, både på kortere og lengre sikt. Ideen om en biennale er noe vi vil analysere som en del av denne erfaringen, sier Katya García-Antón til Kunstkritikk.

Leserinnlegg