Trondheim stepper opp

Åpne atelierer, utstillinger, fagseminar, gatekunst, konserter, performance og gjenåpning av en bokhandel er blant tilbudene under Trondheim Open denne helgen.

Fra Veera Jalavas workshop i gatekunst under Trondheim Open 2012.  Jalava samarbeider med ungdomshuset UFFA også i år. Foto: Monika Svorstøl.
Fra Veera Jalavas workshop i gatekunst under Trondheim Open 2012. Jalava samarbeider med ungdomshuset UFFA også i år. Foto: Monika Svorstøl.

Så å si hele Trondheims kunstliv samler seg denne helgen om historiens tredje Trondheim Open. Hovedattraksjonen er fortsatt at byens kunstnere åpner sine atelierer og inviterer publikum inn til å ta del i sine arbeidsprosesser og omgivelser, men på programmet er også utstillinger, seminar og et stort omfang av kunstopplevelser, denne gangen under parolen «åpner opp byen».

Spesielt i år er at Trondheim Open har utviklet et kunstprogram i byens nye park, Strandveiparken, hvor flere kunstnere viser sine arbeider. Kunstpublikum i alle aldre blir invitert til kunstbyttemarked, Remida-domino, konserter, performance med mer i parken.

Trøndelag senter for samtidskunst fungerer som infosenter under arrangementet, og byr på åpningsfest og seminar. Temaet for seminaret er fagpolitiske utfordringer knyttet til den offentlige kulturpolitikken. Trygve Luktvasslimo, leder for Nord-Norske Bildende Kunstnere, Vilde Salhus Røed, leder for Bildende Kunstneres Forening Hordaland og Hilde Tørdal, leder for Norske Billedkunstnere  er invitert til seminaret for å se på de ulike regionenes utfordringer og muligheter.

Blant utstillingene som er åpne under Trondheim Open, er Sissel M. Bergh, Christine Cheung og João Penalva på Trondheim kunstmuseum, Silje Figenschou Thoresen på Kunsthall Trondheim, og to nye videoverk av den spanske kunstneren Jordi Colomer på RAKE visningsrom. Både The Sjøbadet Alphabet og The Svartlamon Parade er laget i Trondheim, og kommenterer gamle tradisjoner i byen.

RAKE arbeidsfellesskap er blant atelierene som holder åpent for publikum. Foto: Trondheim Open.
RAKE arbeidsfellesskap er blant atelierene som holder åpent for publikum. Foto: Trondheim Open.

Hos visningsrommet Babel gjenoppstår nå bokhandelen Babel bok, en begivenhet som vil bli markert. Bokhandelen vil tilby artist books, tidsskrifter, fotobøker, illustrasjon, arkitektur, poesi, vinyl, fanziner, og viser nå en salgsutstilling med grafiske arbeider.

Under forrige Trondheim Open gjennomførte den finske kunstneren Veera Jalava en workshop i gatekunst, hvor 15 ungdommer fra det selvstyrte ungdomshuset UFFA (Ungdom For Fri Aktivitet) deltok. I år har Jalava på gang et nytt samarbeidsprosjekt med UFFA, kalt My Way – Vicious Version. Tittelen spiller på Sid Vicious’ versjon av Sinatra-låten My Way, og arbeidet er i følge presseinformasjonen basert på en idé om at gatekunsten må holde seg «utemmet og uberørt, på samme måte som uavhengig punkkultur». Til prosjektet, som vil foregå i Strandveiparken, samler Jalava og UFFA inn brukte sko fra publikum, av alle typer og størrelser – men akkurat hva disse skoene skal brukes til røpes ikke.

Blant aktivitetene publikum kan delta på er en artist talk med Sissel Bergh i Bispegata, i forbindelse med hennes utstilling Dalvedh på Trondheim kunstmuseum. Museet inviterer også til workshop med billedkunstner Markus Lantto, med utgangspunkt i temaet «bygging og stormannsgalskap», hvor publikum skal få utforske mulighetene som ligger i å bygge med trepinner og lim. For de yngste blir det på søndag anledning til å eksperimentere med vann og forskjellige måter å male på, inspirert av Christine Cheungs metode i utstillingen The Long Blank.

Under Trondheim Open arrangeres også kunstvandringer i den omfattende kunstsamlingen på St Olavs hospital.

Christine Cheung, Living In A Bubble (detalj), 2014.
Christine Cheung, Living In A Bubble (detalj), 2014.

Leserinnlegg