
Én helg i året siden 2016 har ildsjelene bak den digitale utstillingsoversikten Oslo Art Guide arrangert Oslo Art Weekend, et omfattende formidlingsprogram i hovedstaden som blant annet inkluderer utstillingsåpninger, kveldsåpne gallerier, kunstnersamtaler, performance og guidede turer. Stopp i pengestøtten fra Kulturrådet gjør at det populære arrangementet, som i fjor talte rundt 4000 besøkere, ikke lenger kan gjennomføres.
– Det er veldig synd å skulle avlyse OAW. Men vi er enige om at vi ikke kan gjennomføre arrangementet delvis eller halvveis, sier daglig leder for Oslo Art Guide, Karen Rosness til Kunstkritikk.
Oslo Art Guide mottar driftsstøtte fra Oslo Kommune. Dette har siden 2024 gått til å dekke to faste ansatte med til sammen beskjedne 0,4 årsverk. Ansettelsene var tenkt å sikre flere arbeidstimer og utvikling av OAW utenom prosjektstøtten fra Kulturrådet, men nå har de sistnevnte midlene altså forsvunnet helt.
Fjorårets utgave bar også preg av nedskjæringer ifølge Rosness, ettersom tilskuddet fra Kulturrådet da kun tilsvarte en brøkdel av det totale budsjettet. Dette gjorde blant annet at det internasjonale programmet som henvendte seg til journalister og kritikere ble nedprioriter, til tross for en økende internasjonal interesse.
I tillegg til å forsøke å synliggjøre norske kunstnere og visningssteder overfor internasjonale kuratorer og samlere, har målet med OAW – som med utstillingsguiden – vært å rette fokus mot bredden av visningssteder rundt om i Oslo og hjelpe folk å finne fram også til de mindre galleriene og tilbudene.
– Vårt mandat er relativt folkelig. Vi vil bidra til å formidle det store mangfoldet av små og mellomstore visningssteder i Oslo, et gratis kulturtilbud som er tilgjengelig hele året. Dette er visningssteder og initiativer som ikke har de samme ressursene som de store museene, og Oslo Art Guide og OAW bidrar til at de synliggjøres. Det er synd at Kulturrådet ikke lenger tror på prosjektet, sier Rosness.
Ordningen OAW har fått avslag på er prosjektstøtte visuell kunst for visningssteder, som i 2024 ble skilt fra prosjektstøtte for kunstnere. Utvalgsleder for arrangørutvalget for visuell kunst, Merete Jonvik, sier til Kunstkritikk at Kulturrådet ikke gir begrunnelser for vedtak utover vedtaksteksten, men at denne søknadsrunden inneholdt mange og sterke søknader, særlig fra Bergen og Oslo.
– Søknaden fra Oslo Art Weekend nådde dessverre ikke opp i konkurransen med de andre søknadene i denne runden, og det er bakgrunnen for avslaget.
Kulturrådet oppgir at det generelt er et stort press på ordningen, og at det ble søkt om en høyere samlet sum i årets første runde enn i fjor, selv om det var omtrent like mange søkere. Totalt ble det nå søkt om nærmere 40 millioner sammenlignet med 33 millioner i 2024.
Styremedlem i Oslo Art Guide, Erik Steen, er skuffet over avslaget.
– At Kulturrådet ikke vil prioritere å være med på et spleiselag for å løfte frem byens ukjente kunstscene for et nytt publikum én gang i året, er fullstendig nedslående. I andre hovedsteder bruker det offentlige millioner på liknende arrangementer, hos oss vil ikke staten bruke et øre. Jeg vil aldri forstå hvorfor økt synlighet for virksomhetene man støtter økonomisk ikke er en prioritert sak for rådet.
Driftstøtten gjør at utstillingsguiden kan fortsette som før, men Rosness sier de blir nødt til å legge en ny strategi for å få på plass en bærekraftig drift av OAW.
– Vi håper å kunne arrangere Oslo Art Weekend igjen i fremtiden.
