Museet for samtidskunst 25 år

Nasjonalmuseets avdeling for samtidskunst – det tidligere Museet for samtidskunst – fyller 25 år. Hva har museet bidratt med i norsk, nordisk og internasjonalt kunstliv?

Kong Olav V holder åpningstalen under åpningen av Museet for samtidskunst den 20. januar 1990. Foto: Nasjonalmuseet.
Kong Olav V holder åpningstalen under åpningen av Museet for samtidskunst den 20. januar 1990. Foto: Nasjonalmuseet.

I 2015 fyller Nasjonalmuseets avdeling for samtidskunst – tidligere Museet for samtidskunst – 25 år. Jubileet markeres fra 13. mars med utstillingen Fattig kunst – rik arv. Arte povera og parallelle praksiser 1968-2015. Utstillingen tar fatt i et av museets viktigste satsningsområder fra 1990-tallet og framover, og forsøker å se den nære kunsthistorien og samtidskunsten gjennom dette perspektivet.

I forbindelse med jubileet publiserer museet en katalog der direktør Audun Eckhoff og avdelingsdirektør Sabrina van der Ley slår fast at det er en «uoverkommelig oppgave» å sammenfatte de siste tjuefem årenes rikholdige utstillinger og anskaffelser i en utstilling. Heller ikke i essayform gjør museet noe forsøk på en historieskriving.

Det er med andre ord opp til andre enn Nasjonalmuseet å skrive historien om Museet for samtidskunst. Kunstkritikks bidrag til dette er i første omgang beskjedent, men det er forhåpentligvis en start: Vi har bedt åtte ledende kunstnere, kritikere og kuratorer i Norden om å svare på fem spørsmål om museets historie:

Anders Eiebakke, kunstner, Oslo
Tone Hansen, direktør, Bærum
Henrik Plenge Jakobsen, kunstner, København
Anne Szefer Karlsen, kurator, Bergen
Peter S. Meyer, kunsthistoriker, København
Gertrud Sandqvist, professor, Malmö
Tore Slaatta, sosiolog, Oslo
Åsmund Thorkildsen, direktør, Drammen

Comments