Momentum utsettes på ubestemt tid

Samarbeidet mellom kurator Théo-Mario Coppola og biennaleledelsen er brutt.

Åsa Cederqvist, Mama, Dada, Gaga, 2019. Fra Momentum 10, 2019. Foto: Vegard Kleven.

I en skriftlig uttalelse datert 9. juni krever Théo-Mario Coppola, kuratoren for årets utgave av Momentumbiennalen i Moss, som egentlig skulle åpne for publikum denne helgen, at biennalen stanses. Den italienske kuratoren begrunner kravet med at Galleri F15, som organiserer biennalen, har motarbeidet ham gjennom flere måneder og hindret ham fra å gjennomføre utstillingen etter planen.

Coppola skriver: «Jeg kan ikke akseptere at House of Commons, prosjektet som jeg alene har skapt og kuratert, blir vist manglende respekt og appropriert av institusjonen som skulle være vertskap for det». Videre hevder Coppola at betingelsene ikke er tilstede for at utstillingen skal kunne åpne på den planlagte datoen og at han derfor ikke har annet valg enn å motsette seg at den vises.

I en pressemelding signert Momentumbiennalens direktør Dag Aak Sveinar, også sendt ut i går, kunngjøres det at biennalen utsettes på ubestemt tid, og det fremgår at utsettelsen skyldes kravet fra Coppola. Aak Sveinar beklager at samarbeidet med Coppola er avsluttet, men det fremgår at Galleri F15 likevel har tenkt å gjennomføre utstillingen. Biennaleteamet vil forsøke å ivareta integriteten til det kuratoriske konseptet, forsikrer Aak Sveinar, og Coppola vil være «fullstendig kreditert som utvikler av konseptet».

Styreleder i Norsk kuratorforening, Silja Leifsdottir, mener saken reiser det prinsipielle spørsmålet om hvorvidt kuratorisk arbeid kan ha en verkshøyde i noen tilfeller, og dermed være beskyttet av åndsverksloven. Da er det usikkert om institusjonen har lov til å gjennomføre utstillingen etter at samarbeidet med kuratoren er brutt.

– Dette er noe vi i kuratorforeningen har diskutert og mener er viktig å få belyst. Foreløpig kjenner vi ikke til norske eksempler som setter presedens på dette området, men det virker å finnes hjemmel i åndsverksloven for å se enkelte kuratoriske prosjekter som åndsverk, sier Leifsdottir til Kunstkritikk.

Verken Aak Sveinar, tilknyttet kurator ved Momentumbiennalen Håkon Lillegraven eller biennalens pressetalsmann Simen Østad ønsker å uttale seg om konflikten med Coppola eller spørsmålet om hvorvidt institusjonen har rett til å overta det kuratoriske konseptet. Coppolas advokat Tom Eilertsen fra advokatfirmaet Bull & Co har heller ikke svart på Kunstkritikks henvendelse.

Det er fortsatt uvisst når årets Momentum, som opprinnelig skulle foregå i tidsrommet 12. juni til 10. oktober, vil åpne. På Momentums hjemmesider står det at House of Commons utforsker relasjonen mellom estetiske og sosiale spørsmål og vil presenteres på ulike steder på Jeløya utenfor Moss. Biennalen inkluderer bidrag fra: Apparatus 22, Pia Arke, Federico Barbon, Augusto de Campos, Nina Canell, Chto Delat, Cian Dayrit, Goutam Ghosh, Camilo Godoy, Renée Green, Núria Güell, Siri Hermansen, Délio Jasse, Kollektivnye Deystviya, Daisuke Kosugi, Maria Nordman, Maria Noujaim, Uriel Orlow, Frida Orupabo, Charlemagne iPalestine, Paul B. Preciado, Karol Radziszewski, Hannah Ryggen, S-AR, Marinella Senatore, Paul Mpagi Sepuya og Trinh T. Minh-ha.

Leserinnlegg