Kulturminister Trond Giske vil utsette arkitektkonkurransen om nybygg på Tullinløkka til konflikten ved Nasjonalmuseet er løst.
Høyres Olemic Thommessen i Stortingets kulturkomité mener kulturministeren bidrar til å gjøre situasjonen enda vanskeligere. Det skriver Aftenposten i dag. Venstres nestleder Trine Skei Grande kaller utsettelsen av byggesaken for utpressing.
Trond Giske på sin side sier at arkitektkonkurransen er «rett rundt hjørnet», men vil ikke svare på direkte spørsmål om uroen ved museet er eneste grunn til at den blir utsatt.
Giske sier til Aftenposten at staten ikke kan øse penger inn i en institusjon det ikke er orden på. Dette er det sterkeste virkelmiddelet staten har i forhold til den frittstående stiftelsen Nasjonalmuseet uten at hele strukturen i forholdet mellom staten og Nasjonalmuseet endres. Til Klassekampen i går sa Giske at han ønsker mer statlig kontroll over Nasjonalmuseet, og vil ha sjansen til å utnevne styremedlemmer direkte.
– Nasjonalmuseet er en helt spesiell konstruksjon i kulturnorge, der styret oppnevnes av et valgorgan. Der deltar staten , men har ikke flertall. Vi vurderer nå blant annet å innføre en annen styringsform der vi på en eller annen måte får tettere bånd til institusjonen. Det kan gi oss mer handlingsrom.
I går møtte Trond Giske ledelsen i Nasjonalmuseet på sitt kontor. Der ble direktør Allis Helleland gitt tre uker til å rydde opp i konfliktene ved museet. Personalkonsulent Bjørg Borgersen var en av syv avdelingsledere som var tilstede på møtet. Borgersen sier til Dagens Næringsliv i dag at Helleland må bli flinkere til å la ansatte ta del i beslutningsprosessene. Tillitsvalgt Tom Klev i Forskerforbundet sier at mange av personalsakene i museet dreier seg om «reaksjoner på en aggressiv lederstil».
Ukeavisen Ledelse har fulgt konflikten ved Nasjonalmuseet de siste ukene. Redaktør Magne Lerø skrev før møtet i går at å utsette en arkitektkonkurranse for nytt Nasjonalmuseum på grunn av stridighetene, skaper enda mer forvirring. Giske må gi beskjed om han støtter de ansatte eller ledelsen og ikke servere mer svada. Noe slikt kom det ikke ut av møtet i går. Den bebudede skjebneuken for Nasjonalmuseet er dermed utsatt med tre uker.
Det er ikke nødvendig å samlokalisere museene fysisk for å oppnå samspill mellom dem. Sterke enkeltmuseer som bygger videre på den iboende kultur, må være det viktigste. Det skriver Fredrik AS Torp, en av arkitektene bak vinnerutkastet i Tullinløkkakonkurransen i 1996, i en artikkel i Aftenposten i går.
Hvorfor ikke Samtidskunstmuseet også?, Fredrik AS Torp, Aftenposten, 230408
«Forestillingen om det geografisk samlede museum er allerede i praksis oppgitt. Hva med Kunstindustrimuseet? Hvorfor er ikke dette husets muligheter utredet, som del av den store lokaliseringspakken?»
I en kronikk i Aftenposten på onsdag skriver tidligere rektor på KHIO og formann i Oslo Arkitektforening, Peter Butenschøn at et samlet museumsanlegg på Tullinløkka vil være et særdeles komplisert og kostbart prosjekt. Butenschøn mener man kan stille spørsmålet om samlokaliseringen uten at det skal rokke ved Nasjonalmuseet som organisasjon, og vil trekke Kunstindustrimuseet og Kunst- og Håndverksskolen i St. Olavs gate og Ullevålsveien inn i kabalen.
Dårlig signal fra Giske
“ Kulturministeren legger ansvaret på de ansatte når han stopper Nasjonalmuseets nybygg. Det er hårreisende, sier Anniken Thue, tidligere direktør ved Nasjonalgalleriet til Dagsavisen i dag.
Anniken Thue er direktør ved Kunstmuseene i Bergen. Hun mener det er styret som må rydde opp, og ikke de ansatte og ledelsen, og at det er et veldig dårlig signal at byggeplanene stoppes på grunn av uroen ved museet.