Mary Ailonieida Sombán Mari, Beaivvás Mánát / Leve blant reptiler, del av utsmykning til UiT Norges Arktiske Universitet, Tromsø
Folk «sørpå» har de siste seks årene, etter at jeg kom til Tromsø, ofte spurt meg hvorfor samisk kunst har en rolle. Det samme ble jeg spurt i Leipzig om kunstnere fra Norge, og i Brooklyn om kunstnere fra Leipzig (som ikke var malere). Mary Ailonieida Sombán Maris Beaivvás Mánát / Leve blant reptiler (utgitt av Mondo Books og KORO) er en risograftrykket diktsamling (eller egentlig to, hvorav jeg bare kan lese én). I tillegg en joik, sitater av malerier, en type samarbeid mellom kunstner og designer som altfor sjelden sees i Norge. Boka har en helhet, visuelt og konseptuelt, som er en glede å forholde seg til.
Ways of Seeing Collective (Sara Baban, Hanan Benammar, Pia Maria Roll, Birgitte Sigmundstad), Ways of Seeing-TV (WOS-TV)
Hvordan følge opp et politisk ladet kunstverk som teaterstykket Ways of Seeing (2018) på en måte som føles viktig og interessant, når virkeligheten, som man sier som en slags spøk, overgår teateret, når den fjerde veggen oppløses og teateret blir kidnappet av en mediavirkelighet og et høyrevridd nettverk. Resultatet er det beste norsk TV har å by på i 2020. De fleste vil være uenig. De fleste har ikke tålmodigheten. De fleste har – dessverre – ikke lest (ei heller sett) sin John Berger. WOS-TV er essayfilm/-serie med humor, samfunnskritikk og kunst.
Sophie Carapetian og Jakob Jakobsen, Social Crisis! Mental Crisis!, Hospital Prison University Radio
Den i skrivende stund ni-episoder-lange samtalen mellom Sophie Carapetian og Jakob Jakobsen er på mange måter en del av, men står også på sidelinjen av, samfunnet. De er marxister, kunstnere og under behandling for mentale lidelser. Hvordan er det mulig å være så sårbar og samtidig så presis i kritikken av svakheter og kynisme i systemene våre? I Social Crisis! Mental Crisis! tar Carapetian og Jakobsen, av og til med gjester, opp svært vanskelige temaer, som selvmord og historiske ekskluderingsprosesser som heksejakter, og gjør dette relevant av i dag.
– Leif Magne Tangen er kurator, skribent og filmprodusent. Siden 2014 er han intendant i Tromsø Kunstforening.
For årets øvrige bidrag til Kunstkritikks julekalender, se her.
Leserinnlegg