Til grensen, ikke over

Reinhardt Haverkamps disiplinerte utstilling Kretsløp på Kunstgarasjen i Bergen balanserer perfekt. Er det lov å savne risiko?

Reinhard Haverkamp, Kretsløp, 2018. Foto: Kunstgarasjen.

Fireåringen hjemme har blitt en fryktløs klatrer: sterk nok til å klare selv det han måtte ha hjelp til før, med kroppsbeherskelse nok til å ta i bruk andre hjelpemidler der styrken ikke strekker til, og fortsatt liten nok til at det går greit å ha ham klatrende og turnende på seg. Balanseleken, hengende i mine hender, mens han eksperimenterer med hvor det gir mening å spenne ifra med beina, hvor han oppnår likevekt, er en av de viktigste metodene han har til å bli kjent med verden og sin plass i den.

Følelsen av å ha sønnen min hengende på meg våkner i møte med konstruksjonsprinsippet som ligger til grunn for flere av metallskulpturene i Reinhard Haverkamps utstilling Kretsløp. Stålrør er festet til stramt spente vaiere og konstruksjonen lar enkeltdeler «sveve», holdt oppe av materialets egen styrke og spenningen skapt av formen kunstneren har gitt det. Det er flott utført, til tider virkelig pent, om ikke akkurat grensesprengende formalt eller konseptuelt. Det ville uansett være å be om for mye. Haverkamps prosjekt er å presse materialet til grensen for hva det kan makte, ikke over.

Verkene som har gitt utstillingen sin tittel leker også med balanse, men med en helt annen tyngde, selv om materialet er lettere. To store former i kryssfiner demonstrerer at Haverkamps utforsking av form og materialitet ikke bare kan appliseres i metall. Den største formen – et enormt, buktende Möbius-bånd – finnes igjen i andre av Haverkamps verk, men utført i det industrielle trematerialet endrer det fullstendig karakter. Figuren minner om en bilbane, og linjen fra småguttens konstruksjonslek til den maskuline skulpturtradisjonen blir helt tydelig, på en nesten rørende måte.

Tyske Haverkamp (f. 1954) har bodd i Norge i 23 år, i Bergen de siste 18. Han skaper kunst for utsmykning og har hatt en rekke oppdrag de siste årene, over hele landet. Mest kjent er kanskje Danseren, en stålskulptur som beveges av vinden, plassert i vannet utenfor konserthuset Kilden i Kristiansand. Også i Bergen er han representert i et av våre nye byrom utenfor svømmehallen AdO-arena, med en annen vindbevegelig skulptur i fjæren.

Bevegelige skulpturer dukker også opp inne i og utenfor Kunstgarasjen, men i mindre format – det er en salgsutstilling dette – og først og fremst satt i bevegelse ved håndmakt. Haverkamps uttrykk er enkelt og stramt, en videreføring av klassisk modernistisk skulptur, med sans for det organiske og bølgende i møte med det industrielle materialets fasthet og lette formbarhet. Dette er den populære modernismen, åpen og tilgjengelig, av og til morsom, ofte monumental, sannsynligvis varig, men uten åpenbare skarpe kanter. I møte med disse verkene blir jeg usikker på om jeg burde kjede meg eller om jakten på kritisk edge egentlig skyldes en nevrose jeg burde ha vokst av meg nå.

Reinhard Haverkamp, Kretsløp, 2018. Foto: Kunstgarasjen.

Comments