Rekordpris for Hepworth-statue

Svært blandede reaksjoner etter at Kunsthall Stavangers Barbara Hepworth-statue i går ble solgt for 43 millioner kroner.

Barbara Hepworths Figure for Landscape, 1960.
Barbara Hepworths Figure for Landscape, 1960.

Det omstridte salget av Kunsthall Stavangers Barbara Hepworth-statue Figure for Landscape er nå ugjenkallelig gjennomført på auksjonshuset Christie’s i London. Statuen ble i går solgt til en foreløpig ukjent kjøper for en langt høyere sum enn forventet: hele 4.170500 pund, eller omtrent 43 millioner kroner. Dette er i følge Christie’s ny prisrekord for et Hepworth-verk.

Reaksjonene på salget er like blandede som synspunktene i forkant har vært.

– Vi er fantastisk fornøyd med resultatet. Vi har fått mer enn vi drømte om, sier styreformann i Stavanger Kunsthall, Eirik Moe, til NRK.

Kunstnerisk leder Hanne Mugaas sier til Aftenbladet at det veldig trist å selge skulpturen, men at prisen de fikk for den betyr at kunsthallen nå «går en god og trygg fremtid i møte».

– Vi kommer ikke til å bruke opp pengene med en gang, men skal sørge for at vi kan nyttegjøre dem i lang tid framover, sier hun.

De stavangerbaserte kunstkritikerne Trond Borgen og Sigrun Hodne er blant dem som ikke er begeistret over salget. På NRK P2 i dag morges karakteriserte Borgen salget som «kunstkannibalisme av verste slag», mens Hodne sier til Aftenbladet at Kunsthall Stavanger har «solgt sjelen sin»; at de har «inngått en pakt med djevelen, og byttet bort byens arvesølv for å sikre sin egen posisjon». Hodne mener verdien av Figure for Landscape ikke kan måles i penger:

– Den symbolske og estetiske verdien var enorm, nå er den tapt.

Les også:
Nyhet 25.06.14: Hepworth-salg splitter
Kommentar 24.04.14: Beretningen om et varslet mord

Comments (3)