Med åpningen av Prosjektrom Normanns – åpenbart oppkalt etter gateadressen, Normannsgate 24 – har Stavanger nå fått sitt eneste kunstnerstyrte visningssted.
Initiativtakerne er medlemmene av ateliergruppen Atelier Normanns, som består av Margrethe Aanestad (kunstner), Else Leirvik (kunstner), Jørund Aase Falkenberg (kunstner), Kristin Velle George (kunstner), Trine Mangersnes (illustratør), Daniela Arriado (kurator) og Helene Ødegaard (produsent).
Kurator Daniela Arriado forteller per epost til Kunstkritikk at bakgrunnen for Atelier Normanns og prosjektrommet er mangelen på produksjonsplass og kunstnerdrevne visningsrom i Stavanger.
– Nye Tou vil bli utviklet, men det vil ta noen år før atelierfløyen blir ferdig. Galleri Opdahl og Galleri Sølvberget stenger ned. Kunstnere må ha et sted å skape og utstille. Atelier Normanns er et initiativ som kommer fra selve kunstmiljøet, en grasrotaktivitet, nedenfra og opp. Vi håper dette kan lokke med seg politikere og kommune til å satse mer på kunstnerdreven aktivitet i tiden som kommer, sier Arriado.
Dere åpnet Prosjektrom Normanns forrige uke med en utstilling av Margrethe Aanestad, som tilhører ateliergruppen. Er dere et sted for husets egne kunstnere?
– Rommet skal være tilgjengelig for både AN-kunstnere og kunstnere utenfor. Margrethe er første kunstner til å presentere og lansere prosjektrommet. Hun er tidligere medlem av kunst- og kuratorgruppen Lucky Bar fra begynnelsen av 2000-tallet, og representerer en interessant og ny kunsttendens fra Stavanger i dag. Hun arbeider med tegning. Hennes arbeider er av skulpturell og meditativ karakter. I utstillingen Light Breaking videreføres arbeidet som vises på Høstutstillingen i år.
Hvor ofte vil dere skifte utstillinger? Og hvordan vil dere velge dem ut?
– Høsten skal fungere som en utviklingsfase for å kunne etablere rammer videre. Målet er å presentere flere utstillinger i løpet av året. Medlemmene i AN vil stå for utvelgelse og kuratering. Det vil også være mulighet for eksterne kuratorer med egne prosjekter. I år skal vi samarbeid med R-Open (Rogaland Open) med visningsrom og selvpresentasjoner/foredrag.
Kunstprogrammet skal være aktuelt og ad hoc – først og fremst på kunstnernes premisser. Det skal også vise tendenser i og utenfor regionen. Ambisjonene er høye og vi håper å kunne vise både lokale, nasjonale og internasjonal kunstnere, sier Daniela Arriado til Kunstkritikk.