Hjemkalles til Harstad

Toril Johannessen blir årets festspillutstiller under Festspillene i Nord-Norge i sommer.

Toril Johannessen. Foto: Arne Skaug Olsen.
Toril Johannessen. Foto: Arne Skaug Olsen.

Strategisk samkjørt med lanseringen av boken DUBLETT – Toril Johannessen på Hordaland kunstsenter i Bergen i kveld, bekjentgjør Festspillene i Nord-Norge i dag at Toril Johannessen blir sentral i årets festspillutstilling i Harstad.

Toril Johannessen, som arbeider både med foto, tekst, tegninger, skulpturer og installasjon, skal bidra med en større installasjon spesielt laget for Festspillene i Nord-Norge. Johannessen bor og arbeider i Bergen, men i denne sammenhengen vektlegges hennes tilknytning til Harstad:

– Toril Johannessen har de senere år fått stor oppmerksomhet så vel internasjonalt som her hjemme i Norge. Hun vises i utstillinger og biennaler over hele verden, men har ennå ikke hatt en skikkelig utstilling i Nord-Norge. Jeg syntes det var på tide å kalle Toril hjem til Harstad nå, særlig siden Festspillene feirer 50 år, sier kurator Joakim Borda i en pressemelding fra Festspillene i Nord-Norge.

Johannessen er utdannet ved Kunstakademiet i Bergen, 2008, og Mountain School i Los Angeles, 2011. Hun var blant deltakerne på Documenta 13 i Kassel i 2012, og har for øvrig stilt ut blant annet ved fjorårets Istanbulbienniale, på Palais de Tokyo i Paris, Witte de With i Rotterdam og Bergen Kunsthall No.5. I høst og vinter var hun aktuell med soloutstillingen Teleportation Paradigm på Unge Kunstneres Samfund i Oslo, anmeldt for Kunstkritikk av Fredrik Svensk.

Blant kunstnerne som har vært festspillutstillere i Harstad tidligere, er Olav Christopher Jenssen (2004), Tom Sandberg (2005), Anna-Eva Bergman (2006), Torbjørn Rødland (2008), Per Barclay (2009), Børre Sæthre (2010) og Ane Graff, Anne Mette Hol og Josefine Lyche (2011).

Toril Johannessen, Teleportation Paradigm, 2013. Foto: Vegard Kleven / Unge kunstneres samfund.
Toril Johannessen, Teleportation Paradigm, 2013. Foto: Vegard Kleven / Unge kunstneres samfund.

Leserinnlegg