Call your shots

I gatene ligger restene av Halloween: knuste egg og gresskar. Tross dette ble trolig Halloween den minst skremmende dagen i året.

I gatene ligger restene av Halloween: knuste egg og gresskar. Tross dette ble trolig Halloween den minst skremmende dagen i året. Lav høstsol, 15 grader, små barn i vampyr- og opplblåsbare sumobryterkostymer, og en boxer kledd ut med flaggermusvinger og djevlehale. Etter en time med kombinert lesing av New York Times og gløtt til den årlige hundeparaden i Tompkins Square, skriblet jeg ned følgende liste:


Fem kunstverk for det amerikanske valget:

Richard Serra
“Stop Bush”
Tegning
2004

Richard Serras kulltegning har allerede rukket å få en ikonisk kraft. Den sorte silhuetten av fangen fra Abu Ghraib – iført kappe og hette, og med armene strukket ut – er blitt en illustrasjon på spøkelset Bush som halve nasjonen frykter. Serra er mulig selv ikke lenger i stand til å kaste bøtten med flytende bly fra Leo Castelli-performancen i 1968, men dette er noe av det sterkeste han har gjort på mange år.

Tom Sachs
“The Presidental Seal”
Mixed media
2004

Tom Sachs grovsnekrede og oppblåste kopi av den amerikanske presidentens segl, prydet coveret av forrige Artforum. For øvrig et svært bra nummer viet ”The Political Season”. Forleden så jeg verket i levende live hos de som lager transportkassene for Dietl. Det lever opp til forventningene: både keitet og presis samtidig.

Sjekk Artforum på:
www.artforum.com

John Waters
“HAVE SEX IN A VOTING BOOTH!”
Mixed media
2004

Allerede nevnt fra utstillingen ”Election” på American Fine Arts. Valglokalene er åpne allerede fra 6 om morgenen, så rent teknisk skulle det være mulig å følge John Waters’ oppfordring og samtidig opprettholde sin sjenanse. Inntil videre får dere bare forestille dere utseendeet på verket: jeg har til gode å eie et digitalt kamera og American Fine Arts har til gode å designe en web-side.

Christopher Büchel
“An Oval Office Tour with President George W. Bush”
DVD
2003

Dette videoarbeidet imponerte meg alleredei april, da jeg så det i en utstilling på Migros Museum i Zürich i Sveits. Vidoen er en syv minutter lang appropiert videosekvens opprinnelig produsert av the White House og preseneter på deres hjemmeside. Videoen viser George W. Bush som guider omkring i kontorlokalet, og redegjør for kunstverkene og gjenstandene som finnes der og historien bak disse. Kunstverkene er hovedsaklig valgt av George W. Bush selv. Å høre den kuratoriske motivasjonen bak valgene er ubetalelig moro.

Du kan selv se videoen på:
www.whitehouse.org

Felix Gonzalez-Torres
“NRA”
Postere
1991

En haug med postere, hvor et rødt rektangel er omgitt av en sort kant. I en tilspisset debatt og mediesituasjon vil det stillfarne alltid opprettholde en utsagnskraft. Gonzalez-Torres’ engasjement, analyse og presisjonsnivå er savnet i årets valg.

Den som ikke allerede eier en kopi av denne fra en av Astrup Fearnley-museets utstillinger, må bare vente til neste gang den vises.

I skrivende øyeblikk har vi entret valgdagen i New York. Det er fire timer til valglokalene åpner. Jeg har drept tid med å spille biljard på den lokale homsebaren. Etter en overbevisende seiersrekke på 6 kamper, tapte jeg omsider for advokaten Bret. Bret arbeider som ”public defender” og tar blant annet sakene når hjemløse blir stilt for retten for å sovet på offentlige plasser. Lite overraskende vil han stemme for Kerry. ”I don’t know what I’ll do if Bush wins. I guess I will just have to move. What is Norway like?”.

Les kortversjonen av Eivind Furnesviks weblogg på Morgenbladets sider >>

Comments (2)