Bjarne Melgaard til mikrofonen

– Det er utrolig at ikke en eneste atlet har trukket seg fra OL. Men de fleste er vel så klint opp med sponsormidler i hue og ræva at de ikke har så mye de skal ha sagt, sier Bjarne Melgaard i forbindelse med hans og Annies protest mot russisk homopolitikk.

phoca_thumb_l_Bjarne_Melgaard-R02-07-Petrol_Sniffing
Bjarne Melgaard, Petrol Sniffing, 2006.

«Shake your fist for the Russian kiss», heter det i protestdiscolåten «Russian Kiss», som artisten Annie lanserer sammen med kunstneren Bjarne Melgaard 7. februar, det vil si samme dag som de olympiske vinterlekene i russiske Sotsji åpnes.

Den kommende sangen, med tilhørende kortfilm, hvor Bjarne Melgaard gjør sin debut som medvokalist, lanseres som en reaksjon på situasjonen i Russland etter innføringen av Putins anti-homolover, og emnet er «den universelle retten til å kunne kysse den man er glad i – uansett legning – hvor man vil». I skrivet som ble delt ut på pressekonferansen i Fritt Ords lokaler i Oslo i dag, rettes det også kritikk mot norske ledende politikeres varslede deltakelse ved OL i Sotsji: «I Norge har den politiske ledelsen ignorert oppfordringene om å bli hjemme. Som stormakt innen vintersport har Norge en unik posisjon til å vise muskler i en slik sak. Norge som stormakt kunne stått opp for den fundamentale retten til å få vise kjærlighet til den man er glad i.»

På pressekonferansen karakteriserte Annie utviklingen i Russland som forferdelig og skremmende, og fortalte at det var hun som fikk ideen til prosjektet, men at Bjarne Melgaard, som hun også har samarbeidet med tidligere, umiddelbart ønsket å bidra med en kortfilm.

Bjarne Melgaard på skype fra New York.
Bjarne Melgaard på Skype fra New York.

Melgaard deltok på pressekonferansen via skype – og etter å ropt på hjelp fra en person ved navn Omar, også med i bilde. Han understreket at dette egentlig er Annies prosjekt som han «bare bidrar med vokal» til – men Melgaard står altså også bak filmen som ledsager låten, sammen med regissøren Richard Kern, legendarisk filmskaper, fotograf og pornograf – og også venn og tidligere samarbeidspartner av Melgaard.

På spørsmål fra leder for pressekonferansen, Audun Vinger, om hvorvidt han mener det er en kunstners ansvar å engasjere seg, svarte Melgaard negativt, men begrunnet sin egen deltakelse med at «man gjør det fordi man treffer folk, og ser at ting kunne vært annerledes og kommenterer på det». Derimot reagerte han på OL-deltakernes unnfallenhet:

– Det er utrolig at det ikke er en eneste atlet som har trukket seg fra OL. Men de fleste er vel så klint opp med sponsormidler i hue og ræva at de ikke har så mye de skal ha sagt, sa Melgaard på skypelinjen fra New York.

Låten og filmen «Russian Kiss» vil bli lansert på nettsiden http://russiankiss.org fredag 7. februar. Deler av inntektene fra salget vil gå til LGBT-organisasjonen AllOut.org. Etter hvert vil det også komme flere versjoner av sangen fra ulike artister verden over.

Leserinnlegg