Hva var de beste utstillingene, de beste begivenhetene og de beste publikasjonene i 2011? I Kunstkritikks julekalender oppsummerer Kunstkritikks egne skribenter og inviterte gjester kunståret 2011. I dag: Arne Skaug Olsen, kurator og skribent med base i Bergen.
Man kan si mye om et år i etterkant, og at 2011 var det året jeg ikke reiste, er lett å se. Men det kunne vært verre, den lille byen på Vestlandet har hatt noen høydepunkter også. Ikke minst når man kan oppsummerer med at minst fire nye gallerier har etablert seg i løpet av året. Entrée, Knipsu, Tag Team og Premiss minner oss om at hybris, eskapisme, ungdommelig vilje og seriøsitet godt kan leve side ved side i en by som Bergen.
Utstillinger
Katla, Tag Team Studio, Bergen.
Galleriet Tag Team er et sånt sted som fort viser seg å være viktig i en lokal estetisk og konseptuell kontekst, men som kanskje derfor på sikt kan bli til en mytisk størrelse. Ikke minst når utstillingen konsekvent varer tre dager, slik at man for å få med seg utstillingene er nødt til å komme seg på åpningen (les: festen). Kunstnergruppen Katla har tatt navnet sitt fra den Islandske vulkanen som er en sovende kataklysme som kan skje når som helst. Utstillingen er et postapokalyptisk scenario hvor golvet brenner under føttene og lukten av svidd svovel fra helvete kanskje bare er innbilning eller et fortrengt minne vekket til live for anledningen.
Omer Fast, Nostalgia, Hordaland Kunstsenter
Det første verket i utstillingen, som kunne vært en DIY instruksjonsvideo fra youtube, viser en mann i kamuflasjeklær som lager en snare for å fange rapphøne. For det første viser denne videoen at DIY-teknologi langt fra er noe nytt, men utgangspunktet for alt. For det andre peker utstillingen på hvor kort vei det er mellom verden slik vi kjenner den og slutten på verden slik vi kjenner den. Det sosiale og politiske scenariet utstillingen skisserer er et vrengebilde av det vi kjenner; nord er blitt sør, opp er ned, lite er blitt stort, svart er blitt hvitt, og omvendt.
Beste event (performance, foredrag, seminar e.l.)
N/A
Beste publikasjoner (på papir og nett)
Nathan Myhrvold, Chris Young, Maxime Bilet, Modernist Cuisine. (The Cooking Lab.)
Det er dypt betryggende at det fortsatt finnes folk med encyklopediske ambisjoner. Gærningen, skurken, Microsoft-rikingen og matnerden Nathan Myhrvold startet som fysiker, jobbet for Stephen Hawking og Bill Gates, men droppet det hele for å skrive den ultimate kokeboken som oppsummerer forholdet mellom fysikk, vitenskap, teknologi og matlaging en gang for alle. Fem år og to tusen fire hundre sider over seks bind senere fremstår Modernist Cuisine som et megalomant manifest og slutten på alle kokebøker.
Vagant (Cappelen Damm.)
Vagant er mer enn et norsk litteraturtidskrift, det har et par år allerede hatt en nordisk profil, men er kanskje like opptatt av å definere en europeisk intellektuell samtidig som noe nordisk. Definitivt Norges viktigste litteraturtidsskrift.
Wealth and Poverty (1981), George Gilder.
Noen ganger dumper man borti bøker som blir viktige til tross for at de er helt på bærtur. George Gilder var på åttitallet noe av en nyliberalistisk guru og blant annet Ronald Reagans favorittforfatter. I Wealth and Poverty gjør Gilder noe så genialt som å lokalisere kapitalismens moralske grunnlag i generøsiteten. Boken er en blank reversering av den samtidige kritikk av kapitalismen. Gilder etablerer et postmoderne forsvar for kapitalismen ved å snu det venstreradikale språket på hodet og anvende antikapitalisitsk retorikk som forsvar for nyliberalismen. Dette er interessant lesning i 2011, i en tid hvor venstresida har hodet langt oppi der hvor sola ikke skinner og totalt har mistet hegemoni over kultur- og samfunnsdebatten.
Leserinnlegg