15. desember

Atelier Nords direktør, Ida Lykken Ghosh, om de viktigste kunstopplevelsene hennes fra året som har gått.

Lina Viste Grønli, Benkene til Kim, 2021. Foto: Thor Brødreskift.

Lina Viste Grønli, Benkene til Kim, Vågsallmenningen, Bergen

Kommende år kan vi vente oss et mylder av prosjekter under paraplyen skeivt kulturår. Lina Viste Grønlis benker som hedrer Karen-Christine (Kim) Frieles enestående kamp for homofile er et verdig startskudd. Frieles arbeid bidro blant annet til at straffelovens paragraf 213, som kriminaliserte seksuelle handlinger mellom likekjønnede ble avskaffet. Benkene er et historisk bevisst valg som i tillegg bidrar til å viske ut skeivheten i balansen mellom kvinner og menn som hedres i offentlige rom. Et raust og inkluderende prosjekt i all sin enkelhet.

Hanan Bennamar, Bel Chorus, Aqqalu Berthelsen og Cynthia Pitsiulak, This is our body, 2021. Dokumentasjon fra performance. Foto: Kristian Skylstad.

Hanan Bennamar, Bel Chorus, Aqqalu Berthelsen, Cynthia Pitsiulak, This is our body, Arctic Moving Image and Film Festival, Harstad

Performancen This Is Our Body omhandlet misjonæren og presten Hans Egede og hans arbeide med kolonialiseringen av Grønland for 300 år siden. Et komplekst og intenst verk som tok oss med på en prosesjon med koret Bel Chorus langs Harstads kystlinje og strupesang og elektronika i Trondenes kirke, før det ble avsluttet i strandkanten, hvor Egedes kroppsdeler (laget av brød!) ble padlet ut til sjøs. Lokal deltagelse fra presten og koret, samt en tekst skrevet av en av Egedes etterkommere, var med på å gi noen helt nødvendig rammer for en vellykket gjennomføring av et slikt stedsspesifikt bestillingsverk. Verket var pakket med symbolikk og referanser og har et tungt historisk bakteppe, men var heller ikke fritt for humoristiske innslag. This is our body var et bestillingsverk for Arctic Moving Image and Film Festival 2021, kuratert av Kristian Skylstad.

Hjemme hos Amal Ghosh i London. Foto: Ida Lykken Ghosh.

Utstilling hjemme i stua til min 88 år gamle far Amal Ghosh i London

Muligens ikke av allmenn interesse, snarere en påminnelse om hva som er viktig. Amal Ghosh kom til London fra Calcutta på slutten av 1950-tallet og har vært aktiv som kunstner i en mannsalder. Han underviste ved Central St. Martins i en årrekke og var første ikke-vestlig kunstner som fikk innpass ved institusjonen. Hans medier har vært emalje, glassmaleri, maleri og de senere årene akvarell og tegning, av praktiske årsaker. I oktober ble det omsider mulig for oss å se hverandre etter to lange år. Vi har mistet et par verdifulle år sammen, som alle andre som har familie i andre land. På min siste dag i London viste han min bror og meg hva han hadde jobbet med de siste årene, en serie fargerike malerier i storformat. De mest interessante samtalene om kunst har jeg med min far. Og dette har helt klart vært min aller viktigste kunstopplevelse dette året.

– Ida Lykken Ghosh har bred bakgrunn som produsent, kurator og konsulent fra samtidskunstfeltet, med tyngdepunkt innenfor foto- lyd- og videokunst. Hun har blant annet arbeidet ved Fotogalleriet, Office for Contemporary Art Norway (OCA) og Lofoten International Art Festival (LIAF). Ghosh har hatt en sentral rolle i utviklingen av Videokunstarkivet, og har siden 2018 vært direktør ved Atelier Nord i Oslo.

Se de øvrige bidragene til julekalenderen her.