12. desember – Thorbjørn Sørensen

Kunstkritikks egne skribenter og inviterte gjester velger det beste fra kunståret 2012. Hver dag fra 1. til 24. desember kommer et nytt bidrag. I dag: Thorbjørn Sørensen.

Hva var de beste utstillingene, begivenhetene og publikasjonene i 2012? I Kunstkritikks julekalender oppsummerer Kunstkritikks egne skribenter og inviterte gjester kunståret 2012. Den tolvte i rekken er billedkunstner Thorbjørn Sørensen, som bor i Oslo.

Utstillinger

    Harald Østgaard Lund, Veikryss i Gamlebyen, del av utstillingsserien Jeg ser ikke havet fra der jeg bor, Kunsthall Oslo. Harald Østgaard Lund kan Oslo og har et blikk for byen, stappfullt av kunnskap. Både kunst og folkeopplysning på en gang.
       
      Telephone, 1857, Oslo. Det kunstnerdrevne galleriet 1857 er et godt tilskudd til kunstscenen i Oslo. I stedet for å presentere nye arbeider av aktuelle kunstnere, hadde 1857 satt sammen et 128 timer langt filmprogram. Å sitte inne i fyrtårnet i den store hallen og bli servert film projisert på veggen var en stor opplevelse. Helt uforutsigbart. Lite og stort på samme tid.
       
      Franske mesterværker, Ny Carlsberg Glyptotek, København. Ny Carlsberg Glyptotek har en fantastisk kunstsamling og når de plukker ut det beste fra samlingen blir det en enestående utstilling. At øl har resultert i så mye god kunst gjør det ekstra deilig å være norsk i Danmark. (Bildet: Edouard Manet, Absinthdrikkeren, 1859.)

 

Events

      Aleksi Wildhagen, Tegning i byen, Tegnebiennalen 2012, Tegnerforbundet, Oslo. Å støte på Aleksi Wildhagen i byen med sin bisarre tegnevogn får meg til å føle meg hensatt til en annen tid og samtidig tenke – ja dette er 2012.
       
    W17 Åpent atelier på Kunstnernes Hus, Oslo. Atelierprogrammet W17 er et sjenerøst tilbud og en perfekt mulighet til å følge med på kunsten når det arrangeres åpne atelierer.
       
    Dag Johan Haugerud (manus og regi), Som du ser meg. En sjeldent god spillefilm. At en sykepleiers dag på jobben kan blir stor dramatikk vitner om et stort fortellertalent. Gøy å oppdage etterpå at det var Kim Hiorthøy som stod bak eminent foto.

 

Publikasjoner

    Michel Houellebecq, Kartet og terrenget. Michel Houellebecqs forfatterskap har blitt en besettelse for meg i 2012. At jeg ikke før har skjønt at det var et forfatterskap der ute som var perfekt for meg.
       
    Adam Yauch, Fight for Your Right Revisited. Kortfilmen Fight for Your Right Revisited er regissert av Adam Yauch, som døde tidligere i år. Beastie Boys har vært en følgesvenn siden jeg gikk på Kunstakademiet.
       
    Kunstkritikk.no, Kunstkritikk.se, Kunstkritikk.dk LEVE.

 

Leserinnlegg