Kunstkritikk – Virksomhetsplan 2013–2015

Virksomhetsplan vedtatt på styremøte i Stiftelsen Kunstkritikk 20. november 2012.

Nettidsskriftet Kunstkritikk er Nordens ledende tidsskrift for samtidskunst. Tidsskriftet ble startet i august 2003 under navnet kunstkritikk.no. I 2010 ble Kunstkritikk lansert som et nordisk/internasjonal tidsskrift for nyheter og kritikk. Kunstkritikk har siden 2003 publisert mer enn 2000 artikler om samtidskunst.

Tidsskriftets utvikling kan beskrives i treårsperioder:

2003–2005    Oppstartsfase med støtte fra Norsk kulturråd. Redaktører: Jon-Ove Steihaug og Ketil Nergaard.

2006–2008    Usikker fase med kamp for tilværelsen og sporadisk støtte fra bl.a. Norsk kulturråd og Stiftelsen Fritt Ord. Redaktør: Ketil Nergaard og et redaksjonskollektiv.

2009–2012    (Fireårsperiode) Stabilisert drift gjennom støtte fra Kulturdepartementet/Norsk kulturråd. Utvikling i retning av et nordisk tidsskrift med støtte fra Fritt Ord, Norsk Kulturråd, Nordisk kulturfond, Kunststyrelsen (Danmark) og Statens Kulturråd (Sverige). Ansvarlig redaktør: Jonas Ekeberg. Nordiske redaktører: Pernille Albrethsen (København) og Kim West (Stockholm).

I den kommende treårsperioden 2013–2015 skal Kunstkritikk stadfeste og videreutvike posisjonen som Norges og Nordens ledende tidsskrift for samtidskunst. Hovedmålene for perioden er:

1.    Utvikling i Norge: Å styrke organisasjonen og redaksjonen.

2.    Konsolidering i Norden: Å bringe Kunstkritikks nordiske satsning fra forsøksstadiet til stabil drift på et høyt nivå.

3.    Prosjekter: Å styrke nettidsskriftet ved å utgi en papirutgave og bidra til den nordiske kunstsamtalen gjennom publikasjoner, foredrag, debatter og lignende.
    
For å oppnå disse målene har vi skissert en rekke tiltak som er utdypet under. Disse skal gjennomføres ved en kombinasjon av offentlig støtte, privat støtte og annonseinntekter. Vi håper mange vil være med som bidragsytere, lesere og samarbeidspartenere på veien mot et permanent nordisk tidsskrift for samtidskunst på et høyt internasjonalt nivå.

Vedtatt på styremøte i Stiftelsen Kunstkritikk
20. november 2012

Petter Snare (styreleder)    Johanne Nordby Wernø    Stien Hanne Hammer
Per Odd Bakke    Øivind Storm Bjerke

Redaktørgruppen
Jonas Ekeberg (ansv.red.)    Pernille Albrethsen        Kim West
 

1. UTVIKLING I NORGE

Kunstkritikk har de siste årene utviklet seg fra et prosjekt til en liten institusjon.

I 2009 var prosjektet underlagt Norsk kritikerlag, hadde kun én ansatt redaktør i 70% stilling og et samleyt budsjett på NOK 700.000. Tidsskriftet hadde en norsk profil.

I 2012 er Kunstkritikk en selvstendig stiftelse og har redaktør i 80% stilling og redaksjonssekretær i 80% engasjement og et samlet budsjett på NOK 2 millioner. Tidsskriftet har en nordisk profil, redaktører i Stockholm og København og et tyvetalls skribenter over hele Norden.

I perioden 2013–2015 skal Kunstkritikk finne riktig nivå for driften i Norge slik at både den norske og den nordisk/internasjonale dimensjonen kan ivaretas på en best mulig måte. Dette innebærer en styrking av både de administrative og de redaksjonelle funksjonene.

I løpet av 2013 vil Kunstkritikk også etablere egne juridiske enheter med tilknyttede redaksjoner i Sverige og Danmark. Hoveddelen av den nordiske økonomien vil dermed bli lagt til disse organisasjonene, som vil søke støtte og selge annonser i sine respektive land. På tross av dette skal Kunstkritikk i Norge fortsatt ha en nordisk post på budsjettet. Dette er en garanti for at tidsskriftet fortsetter å dekke Norden selv om økonomien i søsterorganisasjonene vil variere.

I Norge har Kunstkritikk behov for å konsolidere driften ved å etablere et egnet redaksjonslokale i Oslo. Kunstkritikk har aldri hatt egne lokaler, men som selvstendig stiftelse med 2-3 ansatte begynner dette behovet å melde seg. Hensikten med å opprete et redaksjonslokale er også å styrke dialogen med tidsskriftets mange frilansere. Et redaksjonslokale vil bli et naturlig møtested. Et styrket driftsbudsjett vil også omfatte noe utgifter til reiser, regnskap, utvikling og produksjon.

På personalsiden ønsker Kunstkritikk i Norge å styrke det redaksjonelle arbeidet ved å øke stillingsprosenten til ansvarlig redaktør og redaksjonssekretær fra 80 til 100 prosent samt å ansette en kritiker/journalist i 100 prosent prosjektstilling (evt. to kritikere/journalister i 50% stilling).

Det siste vil innebære en vesentlig styrking av redaksjonen. De tradisjonelle avisene har helt sluttet å ansette kritikere og NRK har ikke hatt en fast ansatt kunstkritiker på mange år. Også innen den frilansbaserte kritikken er det svært stor gjennomstrømning. De fleste talentfulle kritikere som skriver for Kunstkritikk forsvinner raskt over i jobber med bedre betingelser. Dette er på den ene siden et kvalitetsstempel for Kunstkritikk, på den annen side blir det vanskelig for redaksjonen å få rutine inn i redaksjonsarbeidet. Kunstkritikk ønsker derfor i perioden 2013–2015 å gjøre forsøk med en prosjektansatt kritiker/journalist i full stilling, alternativt to prosjektansatte kritikere/journalister i halv stilling.

Frilansbudsjettet i Norge bør også økes noe med tanke på styrket dekning av den norske kunstscenen samt en basisdekning av den nordiske kunstscenen. Kunstkritikk ønsker å å øke basishonraret, styrke dekningen av distriktene (særlig de 5-6 største byene) og å øke antallet publiseringsuker fra dagens 40 til 46, slik at tidsskriftet ikke  er inaktivt så mange uker om sommeren. Redaksjonsbudsjettet skal også omfatte midler til et korrespondentnettverk på Island og i Finland samt oversettelser.
    
Tiltak 2013–2015

4.    Etablering av redaksjonslokaler i Oslo sentrum, styrket drift.
5.    Øke redaktørens og redaksjonssekretærens til hele stillinger.
6.    Ansette kritiker/journalist i hel stilling (evt. to i halv stilling).
7.    Styrking av redaksjonsbudsjettet.

2. KONSOLIDERING I NORDEN

Kunstkritikk har i perioden 2010 til 2012 gjennomført et utviklingsprosjekt med tittelen Nordisk kritikk. Hensikten har vært å bygge videre på Kunstkritikks norske plattform for å reetablere en nordisk samtale innen kunstfeltet på et høyt internasjonalt nivå.

I perioden 2013 til 2015 skal dette prosjektet over fra forsøksstadiet til stabil drift. Dette innebærer at det etableres egne juridiske enheter i Sverige og Danmark som sammen med Stiftelsen Kunstkritikk i Norge kan drive nettstedene kunstkritikk.no, .se, .dk og .com. Også Finland og Island skal inkluderes i samarbeidet, dog uten egne organisasjoner/redaksjoner. I steden vil Kunstkritikk operere med finske og islandske forbindelser på korrespondentnivå.

I Sverige og Danmark er hovedmålet i perioden 2013–2015 å øke antallet saker. Målet er at det skal publiseres svenske og danske saker hver dag. Dette vil sikre  en optimal kombinasjon av nasjonal nærhet og nordisk perspektiv. Det er også viktig å styrke redaktørfunksjonen. Redaktøren skal sikre høy kvalitet i det publiserte materialet og stå for lokal administrasjon og drift.

En konsolideringen av Kunstkritikks nordiske dimensjon omfatter på svensk og dansk side en redaktør i halv stilling, i tillegg til et tilstrekkelig redaksjonsbudsjett og noe midler til dekning av administrative kostnader.

Den internasjonale utgaven er en vesentlig del av Kunstkritikks nordiske prosjekt. Denne utgaven oppdateres ukentlig på nettet, og det er også en målsetting at den skal komme to ganger i året på papir (se pkt. 3, prosjekter).

Tiltak 2013–2015

8.    Etablering av egne juridiske enheter i Sverige og Danmark.
9.    Etablering av en redaksjon i Sverige.
10.    Etablering av en redaksjon i Danmark.

3.    PROSJEKTER

I tillegg til kjernevirksomheten vil Kunstkritikk også utgi en papirutgave og bidra til den nordiske kunstsamtalen gjennom foredrag, debatter og lignende.

Denne typen tiltak organiseres som prosjekt og finansieres med eksterne midler.

I perioden 2013–2015 er det først og fremst planlagt tre prosjekter:

3.1. Papirutgave

Kunstkritikk utga våren 2012 en pilotutgave på papir. Papirutgaven var på engelsk, hadde hovedsaklig gratis distribusjon og ble distribuert i 5000 eksemplarer i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Belgia, Frankrike og USA. Papirutgaven ble svært godt mottatt blant leserne, men stjal unødvendig mye av redaksjonens ressurser, både økonomisk og personalmessig. Når denne nå videreføres i prosjektform er det fordi redaksjonen fortsatt har stor tro på den viktige funksjonen papirutgaven har, både i samspill med nettutgaven, som selvstendig redaksjonelt produkt og som markedsføringsverktøy.

Papirutgaven har altså en tredelt funksjon. Den utgjør for det første en ren videreføring og styrking av nettsiden. Alt som publiseres i papirutgaven publiseres også på nett. For det andre utgjør den en tempomessig motvekt til den daglige publiseringen. Papir er et medium for en langsommere refleksjon. Dette kompletterer Kunstkritikk som redaksjonell plattform. For det tredje fungerer papirutgaven som markedsføring. Det er en markedsføring av nettutgaven, men også en markedsføring av nordisk kunstliv overfor en internasjonal kunstscene. Ved å distribuere 5000 eksemplarer via biennaler, kunstmesser og kunstinstitusjoner i Norden og internasjonalt får både Kunstkritikk og nordisk kunstliv en unik oppmerksomhet.

3.2. Jubileumsantologi og fest

I august 2013 fyller Kunstkritikk 10 år. I denne forbindelse ønsker redaksjonen å utgi en antologi med tekster fra nettsiden og markere jubiléet med et større arrangement i Oslo.

Antologien Kunstkritikk 10 år (arbeidstittel) vil – til forskjell fra den daglige kritikken på nettsiden – bli organisert etter tema. Aktuelle temaer er blant annet Kunst og kapital, Feminisme, Sosial kunst, Norsk nyromantikk og Den nordiske kunstscenen.

Bokens format og utstyr vil bli bestemt senere.

3.3. Kunsthistoriker- og kritikerkonferanse

Kritikken som sjanger består ikke bare av anmeldelser av aktuelle utstillinger, publikasjoner og hendelser, det er også refleksjoner over kunstens verdier og vilkår på et mer overordnet plan. Kanskje kan man si at kunstkritikken er kunsthistoriens «førstelinje» – her tolkes og beskrives mange viktige kunstneriske uttrykk for første gang.

Likevel er det sjelden kritikere og kunsthistorikere møter hverandre til faglig utveksling og samtale. Dette ønsker Kunstkritikk å gjøre noe med ved å invitere til en nordisk kunsthistoriker- og kritikerkonferanse. På denne konferansen møtes kunsthistorikere og kritikere på like vilkår og presenterer «papers» om emner i samtidskunsten ut i fra et gitt tema. Antall bidragsytere er foreløpig satt til 20, fordelt på fire paneler over to dager. Det beregnes rundt 200 deltakere på konferansen. Temaet for den første konferansen er «90-tallet».

Kunstkritikk søker pt. en akademisk samarbeidspartner for dette prosjektet, som er berammet til høsten 2014.

Tiltak 2013–2015

11.    Utgivelse av en papirutgave to ganger i året. (2013–)
12.    Jubileumsantologi og fest. (2013).
13.    Kunsthistoriker- og kritikerkonferanse. (2014 eller 2015).

Leserinnlegg