Et nytt undervisningsprogram kalt Kunst og offentlighet starter i disse dager på Kunstfag på Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). Programmet er i første omgang et ettårig prøveprosjekt, økonomisk støttet av NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen). Det nye studiet kickstartes med et åpnet seminar kalt Art and the Public Sphere: Towards a New Understanding of Public Art? som avholdes på Kunstnernes Hus i dag mellom kl. 10.00 og 16.00. På talerlisten finner vi blant annet Claire Doherty, Nils van Beek og Marion Hohlfeldt.
Undervisningen for det nye programmet vil gå over tolv dager fordelt på ett skoleår. I tillegg til ordinær teoriundervisning, vil man også arrangere byvandringer og ekskursjoner.
Planleggingen av det nye studieprogrammet har gått over flere år. Tiril Schrøder har hatt hovedansvaret for å utvikle dagens studieplan. I fremtiden skal også Per Gunnar Eeg-Tverbakk, som nylig sluttet som daglig leder for Kunsthall Oslo, være med på å videreutvikle programmet. Dekan på Kunstfag, Jørn Mortensen, er kanskje den som har syslet lengst med prosjektet. Allerede før han ble ansatt som dekan, fungerte han som rådgiver for prosjektet. Kunstkritikk stilte han noen spørsmål om den nye satsningen.
Hva er bakgrunnen for at Kunstfag har satt i gang et fordypningsstudium på kunst i offentlig rom?
Utgangspunktet var at Kunstfags pensum omfatter kunst i offentlige rom. Dette er en konsekvens av den tradisjonen avdelingen springer ut av, nemlig en materialistisk estetikk som fokuserer på kunstens tilstedeværelse i virkeligheten.
Med din bakgrunn i KORO, kan du si noe om hvordan det står det til med tenkningen rundt kunst i offentlige rom? Trenger feltet en profesjonalisering?
Jeg vil kanskje si at KORO – i tråd med «oppdraget» fra norske billedkunstnere – først og fremst har hatt fokus på produksjon av kunst. Generering og distribusjon av kunnskap om kunst i offentlige rom har ikke blitt prioritert like sterkt. Når omfanget av produksjon er så omfattende som nå, samtidig som kunsten siden tidlig på 1990-tallet har oppsøkt steder utenfor de spesialiserte kunstrommene (museet, galleriet, etc.), så kreves det en styrking av tenkingen og diskursen omkring kunst i offentlige rom. Gjennom sitt nye studium har Kunstfag har tatt tak i denne problemstillingen.
Kunstfag har også startet et månedlig diskusjonsforum for studenter, lærere og andre interesserte, kalt Agenda. Her er seminarer som tidligere ble holdt på skolen flyttet ut i en åpen, offentlig setting. Hva vil dere med dette forumet?
Agenda er et forum for diskusjon og debatt rundt problemstillinger og faglige spørsmål som relaterer seg til Kunstfags pensum. Ved å bruke den tidlige Arts and Craft-bevegelsen og Bauhausskolens ambisjon om å integrere kunsten i livet som et historisk utgangspunkt, ønsker vi å granske forholdet mellom kunst og virkelighet. Nærmere bestemt se på materialkunstens relasjon til produksjon, globalitet og bærekraft, og ikke minst undersøke kunstnerisk praksis i en politisk og sosialt felt. Grunnen til at arrangementet finner sted på Kunstnernes Hus, er at vi tror problemstillingene angår langt flere enn de som vanligvis befinner seg på KHiOs campus.