Mennesker på utstilling

Konferanse samler internasjonal ekspertise for å diskutere Kongolandsbyen fra 1914 og rasistiske stereotyper i Norden i dag.

Lars Cuzner og Mohamed Fadlabi inviterer til konferanse i Oslo Militære Samfund. Foto: Kristine Jærn Pilgaard.

Kunstnerne Lars Cuzner og Mohamed Fadlabi inviterer 14. og 15. februar til konferansen European Attraction Limited. Konferansen er en del av prosjektet som vakte stor oppmerksomhet høsten 2011, da Cuzner og Fadlabi presenterte planer om å gjenskape en kongolesisk landsby i Frognerparken i Oslo i 2014.

I 2014 vil det være to hundre år siden den norske grunnloven ble skrevet, og hundre år siden dette ble markert med en verdensutstilling i Oslo, der en gruppe kongolesere levde på utstilling i flere måneder.

– Er det nok å snakke om fortiden, eller må vi gjenoppleve den for virkelig å forstå den, spør Fadlabi og Cuzner retorisk, og forteller til Kunstkritikk at de foreløpig lar det være et åpent spørsmål om den kongolesiske landsbyen faktisk vil bli rekonstruert eller ikke. Foreløpig bruker de ideen som utgangspunkt for offentlig diskusjon.

På konferansens program finner vi blant annet den svenske akademikeren Tobias Hübinette, som i forbindelse med Strindberg-året i fjor, eksponerte forfatterens ellers lite belyste rasistiske tankegods. Hübinette er kjent for tidligere å ha publisert navnet på 28 000 svensker som før og under andre verdenskrig støttet Nasjonalsosialistene, mens han har viet sin senere forskning til temaer rundt adopsjon fra andre verdensdeler. På konferansen skal han snakke om hvorfor og hvordan han mener rasistiske stereotyper er utbredt i Norden i dag. Den danske akademikeren Rikke Andreassen har studert utstillinger av mennesker lik den i Frognerparken, som foregikk i Zoologisk have og på Tivoli, begge i København, mens forskningsfeltet til antropologen Bambi Ceuppens er kongolesisk diaspora i Belgia og populærkultur i Kongo i dag.

Professor i kunsthistorie ved Cornell University i USA, Salah Hassan, som  tidligere har gjestet Office for Contemporary Art, OCA, kommer i forbindelse med konferansen tilbake til Oslo. Han har tidligere kuratert en rekke utstillinger med kunstnere fra ulike afrikanske land, blant annet under Veneziabiennalen, og var blant rådgiverne til dOCUMENTA (13). Han skal snakke om representasjon av «det afrikanske». Fra Norge kommer Will Bradley fra Kunsthall Oslo, Nina Witoszek fra Universitetet i Oslo, kurator Geir Haraldseth og statsstipendiat Walid Al-Kubaisi. Konferansen tar plass i Oslo Militære Samfund.

Leserinnlegg