Torsdag åpnet utstillingen Bokaktig på Fotogalleriet med bøker, fanziner, bokskulpturer og video fra 90-tallet til idag. Prosjektet består også av forelesninger, workshop og paneldebatt om kunst i bokform.
Torsdag åpnet utstillingen Bokaktig på Fotogalleriet. Utstillingen inkluderer bøker, fanziner, bokskulpturer og video og fokuserer på nordisk kunst fra 90-tallet til idag. Bokaktig er kuratert av Marianne Zamecznik og Halvor Haugen og består også av en rekke arrangementer rundt kunst i bokform på Fotogalleriet og Kunstakademiet i løpet av ti dager. Arrangementene inkluderer paneldebatt, forelesninger og en workshop.
Åpent Forum på Kunstakademiet kunne mandag by på en forelesning av den svenske kunstneren Leif Elggren. Her viste han powerpointpresentasjoner av prosjekter han har gjennomført siden 1970-tallet, med fokus på publikasjoner på forlaget Firework Edition og plateselskapet Firework Edition Records.
Elggren begynte sin kunstneriske karriere med tegning og grafikk, men har også jobbet mye med lyd, installasjon og performance. Han startet Firework Edition sammen med romkameraten Thomas Liljenberg som et resultat av at de søkte et upersonlig tredje rom. De begynte med å vise frem en leilighet de hadde lånt for et publikum, og alt de har gjort sammen senere har hatt sitt utspring her. Første bok, som gikk under tittelen Firework, var en drømmebok der de hadde nedtegnet drømmer inspirert av minner fra denne leiligheten.
Andre prosjekter de har samabeidet om er Idol og Experiments with Dreams. Idol begynte som en undersøkelse av hvordan utvelgelsesprosesser i kunst-og kulturverden fungerer. De ønsket å lage en liste over 12 kanoniske kulturpersonligheter. I forbindelse med prosjektet var de i kontakt med Moderna Museet i Stockholm om en utstilling, men det ble ikke noe av. I den forbindelse oppsto det en korrespondanse mellom Elggren/Liljenberg og Moderna Museet. Korrespondansen ble senere samlet og utgitt i bokverket Idol, som en iscenesettelse av nettopp utvelgelsesprosessen.
Experiments with Dreams er også basert på korrespondanse, men denne gangen med berømtheter og maktmennesker som William Gibson, Bill Gates, Cindy Crawford og Sigmund Freud. Elggren/Liljenberg beskyldte dem bl.a. for å ha stjålet idéer fra deres drømmer og ba om finansiell kompensasjon. Publikasjonen kom i to bind med flere års mellomrom, den første med deres egne brev og den neste under tittelen The Answers, med responsen.
På lørdag som var kunne man oppleve Kurt Johannesen presentere sin kunstneriske produksjon og Carina Héden og Ingrid Book presentere sitt kunstneriske samarbeid Hong Kong Press på Fotogalleriet.
Ellers kommer Bokaktig til å tilby en bokworkshop med kunstneren Per Jonas Lindström på torsdag og fredag, brunsj med kunstneriske forelesninger på lørdag, paneldebatt på søndag og en forelesning av Christoph Keller på Kunstakademiet på mandag som kommer.
Se Fotogalleriets hjemmesider for fullstendig program.