Kunst og Kapital er en årlig konferanseserie hvor Handelshøyskolen BI, Forum for Kultur og Næringsliv og Kunsthøyskolen i Oslo går sammen for utforske møteplasser mellom kulturfeltet og næringslivet.
Målet med konferansene er å skape det arrangørene kaller kompetanse på tvers. Sentrale spørsmål dreier seg om hva kunstnere og ledere i næringsliv og sammfunnsliv kan lære av hverandre og hvilke roller kunsten kan spille for næringsliv og samfunnsliv.
Årets arrangement, som er det tredje i rekken går under tittelen «Kunst og design i opplevelsesøkonomien» og finner sted 13. november i den tidligere Seilduksfabrikken på Grünerløkka som nå huser deler av Kunsthøyskolen i Oslo.
Blant interessante poster på programmet kan nevnes komponisten Ole Hamres foredrag om Kunst og entreprenørskap, direktør for Stavanger 2008 Mary Millers foredrag om Utvikling av destinasjoner og Samtidskunsten, stebarnet i opplevelsesøkonomien? som ledes av Per Gunnar Tverbakk.
Opplevelsesøkonomi
Opplevelsesøkonomi er et forholdsvis nytt begrep i økonomisk teori som ble lansert av Joseph Pine II og James H. Gilmore i boken «Experience Economy – Work Is Theatre & Every Business a Stage» fra 1999.
Pine og Gilmore beskriver opplevelsesøkonomien som en gryende økonomisk periode hvor oppmerksomheten flyttes fra produkt og serviceleveranse til kundens personlige opplevelse som verdiskapende element. Kunden er her i fokus på en annen måte enn i industrisamfunnet og det tradisjonelle konsumersamfunnet ved at det er kundens opplevelse som definerer produktets verdi.
Opplevelser karakteriseres av forgjengelighet og har i tidligere økonomiske teorier, som f.eks. hos Adam Smith, blitt beskrevet som uproduktive fordi de ikke fungerer som konkrete og salgbare produkter. Teater, sportsarrangementer og reiseliv er eksempler på typiske bransjer som beskjeftiger seg med opplevelser som vare. Varen befinner seg her i relasjonen mellom bedriften og forbrukeren og det skulle ikke være vanskelig å se sammenhenger mellom opplevelsesøkonomien og kunstteoretiske begreper som f.eks. relasjonell estetikk.
Det er fristende å si at skillet i kunsthistorien som kom med Fluxus og postmodernistiske retninger fra 1960-tallet, hvor betrakteren ble trukket inn som aktiv aktør i kunstverker og situasjoner, kom opplevelsesøkonomien i forkjøpet. Opplevelsesøkonomien fokuserer på forbrukeren og den subjektive erfaringen denne har av en opplevelse, ikke ulikt hvordan interaktive og relasjonelle arbeider har flyttet fokuset fra kunstverket til betrakteren. Da er det kanskje ikke så rart at de tradisjonelle motpolene kunst og næringsliv idag finner fruktbare møtepunkter for dialog og utveksling av erfaring og kunnskap.
Kunst og design i opplevelsesøkonomien
Dato: 13. november 2007.
Sted: Kunsthøgskolen i Oslo (KHIO), Fossveien 24, Oslo.
Arrangører: Kunsthøgskolen i Oslo, Handelshøyskolen BI og Forum for kultur og næringsliv.
Program og mer info her