Thorhild Widvey fra Høyre ble i går utnevnt til kulturminister i den nye borgerlige regjeringen. Den nye ministeren kommer fra Karmøy i Rogaland. Widvey har vært politisk aktiv siden 1979, og har bred politisk erfaring. Hun har vært stortingsrepresentant i to perioder fra 1989 til 1997. I tillegg fungerte hun både som statssekretær og statsråd i Bondeviks andre regjering.
Widvey har, i motsetning til Olemic Thommessen, som inntil for få uker siden var Høyres sterkeste kandidat til kulturministerposten, ikke tidligere jobbet med kulturpolitikk.
Widvey sier i en kort kommentar til NTB at det viktigste er mangfold i kulturpolitikken og maktspredning. På spørsmål om den avtroppende regjeringens forslag om at 1 prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur, svarer den nyutnevnte statsråden: – Vi får se.
Parallelt med utnevnelsen ble det kjent at Aftenpostens debatt- og kulturredaktør Knut Olav Åmås blir den nye kulturministerens sekretær. Nestleder i Kulturrådet, Arnfinn Bjerkestrand, som foran de to siste stortingsvalgene har kjempet innbitt for et rødgrønt regjeringsalternativ, sier til Aftenposten i dag at han tror Widvey og Åmås blir et spennende par.
– Men det hviler mye på kulturstatsrådens skuldre til å meisle ut en god kulturpolitikk. Å sy sammen FrPs og Høyres kulturpolitikk i én politikk er vel en spagat som er nokså krevende, mener han.
Knut Olav Åmås har foreløpig ikke avgitt noe kulturpolitisk statement, men i en kommentar som stod på trykk i Aftenposten på mandag, skrevet før han ble en del av det nye regjeringsapparatet, skriver han at den borgerlige plattformens første uttalelser om kulturpolitikken gir inntrykk av «en mindre gjennomarbeidet tenkning og et uavklart ambisjonsnivå». Her lanserte han også følgende tre quick fixes for den nye borgerlige kulturpolitikken:
- Å vedta at høyblokken og Y-blokken i regjeringskvartalet ikke skal rives, men renoveres, og at Nasjonalgalleri-bygningen fortsatt skal brukes til visning av historisk kunst.
- Å skrote den allerede vedtatte bokloven, for å skape større mangfold og konkurranse i Bok-Norge.
- Å innføre en såkalt gaveforsterkningsordning som gir en viss statlig påplussing når private gir gaver til kulturformål.
I samme kommentar tar Åmås til orde for at kulturfeltet de neste fire årene bør bli en ideologisk kamparena, og tilføyer: «Dét trenger et norsk kulturliv lett bedøvet av offentlige penger.»
Samtidig skriver han at han håper den kommende borgerlige regjeringen ikke vil reversere den foreslåtte økningen av kulturbudsjettet til 1 prosent av statsbudsjettet.