Karin Hindsbo ny direktør for KODE

Direktør ved Sørlandets Kunstmuseum, Karin Hindsbo, ble headhuntet til lederstillingen i Bergen.

KODEs kommende direktør Karin Hindsbo.
KODEs kommende direktør Karin Hindsbo. Foto: Dag Fosse.

På en pressekonferanse i Bergen ble det i dag kunngjort at danske Karin Hindsbo (39) blir Erlend G. Høyerstens etterfølger på KODE.

– Det blir fantastisk spennende å skulle lede en av Nordens største og mest markante museumskonstellasjoner. Selv om jeg forlater mine kolleger og SKMU med tungt hjerte, er jeg trygg på at de vil forvalte og videreutvikle museet på en best mulig måte, uttaler Karin Hindsbo.

Hindsbo har siden januar 2012 vært direktør ved Sørlandets Kunstmuseum (SKMU) i Kristiansand. Det er samme institusjon som avtroppende direktør Erlend G. Høyersten var ansatt ved før han ble direktør i Bergen. Hennes siste utstillingsprosjekt på SKMU  er mønstringen av feministisk kunst i Skandinavia de siste tjue årene, The Beginning is Always Today: Contemporary Feminist Art in Scandinavia.

KODEs nye direktør er utdannet cand. mag i kunsthistorie og idéhistorie, og har ledererfaring fra ulike institusjoner innen samtidskunst. Før hun flyttet til Norge jobbet hun blant annet som kunstfaglig leder ved Århus Kunstbygning (nå Kunsthal Aarhus). Hun har også ledet Den Frie Udstillingsbygning i København, bidratt til Documenta XII Magazine og jobbet som ansvarlig redaktør av kunsttidskriftet Øjeblikket. I tillegg har hun arbeidet som lektor i teori og samtidskunst på Institutt for Kunst- og kulturvitenskap ved Københavns universitet, og som souschef og kunstfaglig medarbeider på Overgaden, Institut for samtidskunst.

Også rent privat har Hindsbo levd tett på kunsten. Hun er gift med kunstneren Thorbjørn Reuter Christiansen – broren til Bjørnstjerne Christiansen, som er en av de tre medlemmene i kunstgruppen SUPERFLEX. De to brødrene er sønner av maleren Ursula Reuter og fluxus-komponisten Henning Christiansen. Hindsbo har vært redaktør for en stor monografi om sistnevnte.

HÅNDPLUKKET

Da søkerlisten til direktørstillingen med 17 navn ble kunngjort tidligere i høst, var det mange som bemerket at den var overraskende kort, og at det var langt mellom de gode kandidatene. På pressekonferansen i dag kom det frem at Hindsbo ikke har søkt direktørstillingen, men har blitt headhuntet av styreleder i KODE, Per-Kristian Foss, som henvendte seg til henne for å høre om hun kunne være interessert.

– Jeg er utrolig glad i SKMU og Kristiansand by, men dette var rett og slett et tilbud jeg ikke kunne si nei til, sier Hindsbo i pressemeldingen KODE sendte ut i ettermiddag.

– Jeg har fulgt mye med i hva som skjer i Bergen og på KODE siden jeg kom til Norge og også før det. Det er tydelig at KODE har utviklet seg og er en markert og dedikert institusjon. Bergen har en ambisiøs kunstarena og jeg gleder meg utrolig mye til å bli en del av dette, sier den påtroppende KODE-direktøren, som legger til at hun ikke egentlig hadde planer om å flytte på seg.

Styreleder, Per-Kristian Foss, er fornøyd med valg av ny direktør for KODE.

– Jeg mener vi har funnet en direktør som har den rette kombinasjon av ledererfaring, kunstfaglig bakgrunn, samt kreative og nyskapende egenskaper. Hun har også den rette motivasjon for oppgavene som venter i KODE, sier Per-Kristian Foss.

Hindsbo tiltrer som direktør ved KODE i begynnelsen av februar 2014.

Karin Hindsbo tar i mot gratulasjoner under dagens pressekonferanse på KODE. Foto: Dag Fosse.
Karin Hindsbo tar i mot gratulasjoner under dagens pressekonferanse på KODE. Foto: Dag Fosse.

Leserinnlegg