3. desember – Jakob Myklebust Huus

Kunsthistoriker og en av Kunstkritikks faste bidragsytere Jakob Myklebust Huus presenterer tre utstillinger som begeistret ham i 2022.

Mette Sandfær, Release the Moorings, 2022. Installasjonsbilde fra Hordaland Kunstsenter, Bergen.

Mette Sandfær, Release the Moorings, Hordaland Kunstsenter, Bergen

To ganger årlig stiller Hordaland Kunstsenter i Bergen ut kunsten til en utvalgt masterstudent fra Kunstakademiet gjennom én uke. I mars viste danske Mette Sandfær en stor samling skulpturer laget av funne, billige, forkastede og verdiløse materialer i utstillingen Release the Moorings. Jeg tenker ofte at jeg besøker HKS for sjeldent, men denne uken gikk jeg tre ganger. Hver gang hadde Sandfær i mellomtiden vært innom og foretatt nye iscenesettelser av skulpturparken. Gjennom en slags langsom Kims lek, bød de stadige rekonfigurasjonene av blant annet formstøpt isopor og ferdigmatemballasje på ny og frisk mening i mylderet.

Stasis, Best of Midtsommer, 2022. Dokumentasjon fra performance under Bergen Kunsthalls arrangement Cruising Utopia 26. juni 2022. Foto: Johanne Karlsrud.

Knowing We Won’t Have Each Other Forever, Bergen Kunsthall

Bergen Kunsthall virker ikke å ha offisielt koplet seg på det norske skeive kulturåret i 2022. Likevel har de, i all hovedsak med Nora Swantje Almes’ liveprogram Knowing We Won’t Have Each Other Forever, bydd på talks, happenings og performancer som tar internasjonale og interseksjonelle skeive kunstneriske impulser på alvor. Fra båtutflukt og diasporisk klubb i sommer til engelske Eve Staintons høstlige Dykegeist har kunsthallen løftet frem samtidskunst som berører skeive problemstillinger på mer enn overflaten, i en friere og flyktigere, til dels kanskje skeivere, programmering enn mye annet vi har sett gjennom dette i stor grad homonormative kulturåret.

Sol Calero, La Cantina de la Touriste, 2022. Fra Kafe Mat & Prat, Bergen Assembly 2022. Foto: Bjørn Mortensen.

Sol Calero, La Cantina de la Touriste, Bergen Assembly

Hva står igjen når Bergen Assembly pakker sekken etter noen måneder med okkupasjon av byens kunstscene hver tredje høst? Visst, side-magazine-publikasjonene, merch og et knippe gode kritikker fra en ambisiøs triennale finnes fremdeles. For meg var et høydepunkt under årets triennale gjensynet med det sympatiske relasjonellestetiske universet til venezuelanske Sol Caleros i La Cantina de la Touriste. Selv om de rimelige helgerestaurantmenyene forsvant med resten av Saâdane Afifs midlertidige mystisisme, forblir interiøret i lokalene til det kommunale arbeidstreningstiltaket Ny Sjanse, Kafé Mat & Prat, totaloverhalet med Caleros’ «sydenske» farger, mønstre og fasonger – som en enslig gjenværende brikke fra et intrikat puslespill.

– Jakob Myklebust Huus er utdannet kunsthistoriker ved Universitetet i Bergen, hvor han også er tilknyttet forskergruppen Visuell Kultur. Han er ansatt i kompetanse- og nettverksorganisasjonen VISP og er prosjektleder for den nye organisasjonen FLOKK i Bergen. Jakob arbeider frilans med formidling og skriver regelmessig for Kunstkritikk.

Øvrige bidrag til Kunstkritikks julekalender finner du her.