Sterk norsk representasjon på Documenta

Den fulle kunstnerlisten for dOCUMENTA(13) annonseres ikke før 6. juni, men listen over hvilke norske kunstnere som skal delta er imidlertid nå klar.

Aase Texmon Rygh Möbius double, 1990/2005. (Foto: Galleri Gad)

Matias Faldbakken (1973), Toril Johannessen (1978) og Aase Texmon-Rygh (1925) skal delta på dOCUMENTA(13), som er den offisielle stavemåten på årets utstilling. Dette er klart etter at informasjon om reisestøtte fra Utenriksdepartementet er publisert på Stikk.no. Fra før var det klart at Hannah Ryggen og Arne Nordheim er på kunstnerlisten for «verdens viktigste utstilling» som åpner i Kassel 9. juni.

Da Kunstkritikk snakket med Carolyn Christov-Bakargiev, kunstnerisk leder for dOCUMENTA(13), i fjor fortalte hun at norske deltagelsen ville bestå av fem kunstnere, hvorav to avdøde, og en biolog. Navnene skulle offentliggjøres i mars, men dette er nå utsatt til 6. juni, dagen før åpningen av den profesjonelle førvisningen når den fulle kunstnerlisten blir gjort kjent.

Tidligere har Kunstkritikk skrevet at en av Arne Nordheims komposisjoner skal fremføres under årets Documenta. Basert på informasjon fra musikeren Asbjørn Blokkum Flø dreier dette seg om Vevnad (1993) som skal fremføres hver dag mellom 5. og 10. juni. Verket ble opprinnelig skrevet som en hyllest til Hannah Ryggen i forbindelse med Nordenfjelske Kunstindustrimuseums 100-årsjubileum. Det er tidligere blitt fremført på OCA i 2011, i forbindelse med utstillingen Forms of Modern Life der det og ble vist arbeider av Ryggen.

Verken kunstnerne eller deres gallerier ønsker å kommentere deltagelsen overfor Kunstkritikk på dette tidspunktet. Det gjør heller ikke OCA, som på tross av at direktør Marta Kuzma fungerer som «kuratorisk agent» for Documenta, ikke har noen formell rolle i gjennomføringen av utstillingen, eventuelt utover å bistå de norske kunstnerne som er invitert til å delta. Etter at Norsk kulturråd i fjor ga hele 800 000,- i prosjektstøtte til dOCUMENTA(13) har det vært klart at det kom til å være en betydelig representasjon av norske kunstnere i Kassel i år. Tidligere har kun Olav Christopher Jenssen (1992) og Anna Eva Bergman (1959) deltatt på det offisielle programmet til Documenta. At seks av de annonserte 160 deltagerne til årets utstilling kommer fra Norge må regnes som en liten sensasjon for norsk kunstliv.

Comments