Brutale kunstkutt i Nederland

Den 27. juni vedtas det mange betegner som dødsdommen for det nederlandske kunstfeltet.

Mandag 20. juni dekket aksjonsgruppen Noculture Nofuture (i samarbeid med Sculptuur Den Haag) til skulpturer i utstillingen Den Haag Onder De Hemel, i protest mot kuttene i den offentlige kunststøtten. Foto: Maaike Lauwaert/schadekaart.nl.

Den 10. juni la den nederlandske kulturminister, Halbe Zijlistra, frem sine planer og budsjetter for årene som kommer. Forslaget forventes vedtatt i parlamentet den 27. juni. Ikke uventet inneholder disse betydelige kutt, nedskjæringer og nedleggelser i kunstfeltet. Uventet er det imidlertid at Zijlistra, som representerer konservativ-liberale VVD og sitter i mindretallsregjering med kristendemokratene i CDA, støttet av Geert Wilders PVV, vil iverksette disse kuttene umiddelbart, fra januar 2013.

Uventet er også denne budsjett-brutalismen fra et land som gjerne har vært regnet som en ledende nasjon, ikke bare i forvaltningen av sine mange gamle mestere, men også med tanke på eksperimentell samtidskunst, nye medier og teori. Budsjettet for billedkunst er i forslaget redusert fra 53,3 til 31 millioner euro. Konsekvensene vil bli dramatiske:

  • De Ateliers, Rijksakademie van Beeldende Kunsten og Jan van Eyck-akademiet mister all offentlig støtte. Dette vil med all sannsynlighet bety slutten for disse tradisjonstunge utdanningsinstitusjonene.
  • NIMK (Nederlands Media Art Institute) mister all støtte. Det samme gjelder alle andre institiusjoner som arbeider med nye medier. Mediamatic, Waag society, WORM, STEIM, V2 og Submarine Channel. Planen er at museene skal overta samlingene med nye medier og videokunst når disse institusjonene legges ned.
  • Kun seks «samtidskunstsinstitusjoner» skal sortere under en «basis infrastruktur» og kun disse vil motta en strukturell støtte. Tidligere var det elleve institusjoner på denne listen. Andre institusjoner vil måtte sørge for privat finansiering og søke støtte til enkeltprosjekter. Her vil distriktspolitiske hensyn bli vektlagt og store byer vil kun tillates én institusjon på «basis infrastruktur»-listen.
  • Mange av disse vil altså måtte søke prosjektstøtte fra den betydelige Mondrianstiftelsen. Men, også her vil budsjettene halveres.
  • Samtlige kunsttidsskrifter og –magasiner mister alle støtte.
  • Stans i all støtte til følgende institusjoner: Manifesta Foundation, SKOR | Foundation for Art and Public Domain (Nederlands KORO).
  • Halvering av samtlige støtteordninger og arbeidsstipender for  utøvende kunstnere.
Protester mot kunstkutt i Nederland. Foto: Maaike Lauwaert/schadekaart.nl.

Det er selvsagt knyttet stor dramatikk til disse avgjørelsene, som mange anser som en neoliberal rasering og en feilslått sosial demontering som vil sette en effektiv stopper for utvikling av kunstoffentligheten. I følge den norske kunsthistorikeren Stine Berg Evensen, som er bosatt i Amsterdam er det en rekke demonstrasjoner på gang:

– Viljen til å aksjonere er stor, men det har tatt litt tid å finne riktig aksjonsform. Jeg har vært på mange møter, men det har ikke vært veldig store, eksplisitte demonstrasjoner enda. I går var det noe som skjedde i den Haag, men jeg var ikke der. Stedelijk museum, som ikke selv er direkte berørt, vil være vertskap for et samlende folkemøte torsdag. Artbomb er en aksjon som vil foregå mange steder på fredag. De største markeringene vil være på søndag i Rotterdam og mandag i den Haag. Jeg vil dra ned da, sier Stine Berg Evensen til Kunstkritikk.

 

Stedelijk Museum arrangerer krisemøte og panel torsdag den 23. juni.

Artbomb iverksetter en internasjonal protestkampanje fredag den 24. juni.

 

Det finnes en rekke underskriftskampanjer på nettet, blant andre:

Save Dutch Media Art

Support the Rijksakademie

 

Et «skadekart» finnes her.

Leserinnlegg