Mummitrollets mor dokumentert

Finsk-Norsk Kulturinstitutt viser fotografier av Tove Jansson.

Finsk-Norsk Kulturinstitutt viser fotografier av Tove Jansson.

Etter Tove Janssons død i 2001 var det naturlig for den finlandssvenske fotografen Carl Gustav Hagström å samle bilder han hadde tatt av henne gjennom nesten tredve år. Disse bildene har så turnert i Finland, Latvia og Litauen det siste året før de på torsdag ankom Oslo og Finsk-Norsk Kulturinstitutt i kvadraturen. Utstillingen bærer tittelen Tove Janssons verden og inneholder 45 fotografier i farge og sort/hvitt.

Tove Jansson (1914-2001) er en av de mest berømte finlandssvenske forfatterne og har blant annet skrevet bøkene om Mummitrollet. Som datter av en grafikermor og en skulptørfar vokste hun opp i Helsinki i et miljø preget av bohemliv blandet med borgelig atmosfære og anarkistisk individualisme. Hun studerte maleri for å bli illustratør, men begynte allerede i ung alder å skrive. På begynnelsen av femtitallet kom den første boken om Mummidalen ut.

Ustillingen ble åpnet av forfatter Tordis Ørjasæter som står bak boken Inn i Barndomslandet fra 2005 om forfatterne Tove Jansson, Sigrid Undset og Selma Lagerlöf og det de skrev om sin egen barndom. Ørjasæter har også tidligere utgitt en bok om Tove Jansson. Samtidig viser Serieteket på Grünerløkka en utstilling som dokumenterer prossessen bak den første Mummitroll-tegneserien Mummitrollet og Marsboerne fra 1954.

Tove Janssons Verden – fotografier, 9.mars – 22.april
Finsk-Norsk Kulturinstitutt, Rådhusgata 21, Oslo
Åpningstider:
Tirsdag-fredag: 10-17
Lørdag: 10-16

Mummitrollet og Marsboerne – tegneserie, 11.mars – 22.april
Serieteket, Deichmanske Bibliotek, Grünerløkka filial, Schous plass 10, andre etasje
Mandag – torsdag: 10 – 19
Fredag: 11 – 16
Lørdag: 11 – 15
Søndag: 12 – 16

Leserinnlegg