Manifesta 9 til Belgia

Cuauhtémoc Medina blir hovedkurator for Manifesta 9 i Belgia og har valgt belgiske Katerina Gregos og britiske Dawn Ades som medkuratorer.

Limburg-regionen i Belgia er kjent for sin gruvedrift. Foto: Manifesta.

Meksikanske Cuauhtémoc Medina blir hovedkurator for Manifesta 9, som vil finne sted i regionen Limburg i Belgia i 2012. I en pressemelding fra Manifesta-stiftelsen sies det at valget falt på denne regionen fordi samfunnet her befinner seg i en postindustriell endringsprosess –
de leter etter nye måter å forholde seg til sin kulturelle arv på og ønsker å delta i en felles europeisk identitet samtidig som de ikke ønsker å gi slipp på sin kulturelle egenart. Disse forholdene er relevante også innenfor en større kontekst og danner et komplekst og interessant bakteppe for prosjektet, i følge pressemeldingen.

Cuauhtémoc Medina er utpekt som hovedkurator for biennalen, og har selv valgt Katerina Gregos og Dawn Ades som medkuratorer. Medina ble valgt for å utvikle nyskapende arbeidsmodeller for visning og produksjon av samtidskunst, samtidig som han skal styrke forbindelsen mellom kunstnerisk praksis, kulturarv og det sosiopolitiske landskapet, heter det i presseskrivet. Medina arbeider som kurator, kritiker og kunsthistoriker og er basert i Mexico City i Mexico. Han har en PhD i kunsthistorie og teori fra University of Essex i Storbritannia og var den første kuratoren for latinamerikansk kunst ved Tate Modern i London. Katerina Gregos er kurator og skribent og basert i Brussel, Belgia. Hun var tidligere kunstnerisk leder for Argos – Centre for Art & Media i Brussel, og direktør for Deste Foundation, Centre for Contemporary Art i Athen. Dawn Ades er kunsthistoriker og har blant annet vært ansvarlig for utstillingene Dada and Surrealism Reviewed, Art in Latin America og Francis Bacon, i London og USA.

Den europeiske biennalen Manifesta ble arrangert første gang i Rotterdam i 1996. Biennalen holdes på et nytt sted hver gang, og ble sist ble holdt i Murcia i Spania i 2010.

Leserinnlegg