Game Dump og Ekko Fest

I helgen åpnet Game Dump, en utstilling om og med dataspill i Bergen Kunsthall. Hele kunsthallen, inkludert No. 5 og Landmark, er viet dette prosjektet i perioden 14. oktober til 13. november.

I helgen åpnet Game Dump, en utstilling om og med dataspill i Bergen Kunsthall. Hele kunsthallen, inkludert No. 5 og Landmark, er viet dette prosjektet i perioden 14. oktober til 13. november.

I helgen åpnet Game Dump, en utstilling om og med dataspill i Bergen Kunsthall. Hele kunsthallen, inkludert No. 5 og Landmark, er viet dette prosjektet i perioden 14. oktober til 13. november.

Samtidskunsten fortsetter å plyndre alle andre kulturelle og subkulturelle fenomener. Nettopp dette er noe av det umiddelbart interessante med Game Dump. Grensene mellom kunsten og andre deler av samtidskulturen blir stadig mer flytende når kunstfeltet i stadig økende tempo approprierer alt som foregår i randsonen mellom alternativ- og populærkultur.

Da jeg var innom åpningen på fredag, var stemningen god. Et veldig godt oppmøte, og kanskje et noe utvidet publikumssegment enn vanlig, fylte kunsthallen med et utforskningsvillig publikum. Det er vel nettopp publikums interaksjon med kunsten som er den mest åpenbare linken mellom strategier fra spillutvikling og den elektroniske kunsten forøvrig. I Game Dump finnes mange muligheter til å delta aktivt, i tillegg til skulpturer og ferdiginnspilte spillsekvenser. Mange av verkene utforsker spillkulturens sosiale, politiske og konseptuelle muligheter innenfor en kunstsetting.

I utstillingspresentasjonen heter det: ”For den yngre generasjon utgjør dataspill en like naturlig del av den kulturelle påvirkning som film, musikk, billedkunst og andre medier (…)”. For meg selv representerer dataspill kanskje det kulturelle fenomenet hvor jeg føler meg mest i utakt med min egen tid. Jeg kan ingenting om dataspill. Jeg vet ingenting om dataspill. Når man vet hvilken storindustri spillindustrien utgjør, kan dette noen ganger få en til å føle seg helt fullstendig utenfor.

Uansett. Det er nok å la seg begeistre av i dette prosjektet. Utstilingen virker godt sammensatt, og kan være en god anledning til å gjøre seg kjent med Game Art-fenomenet. Bidragsyterne er et internasjonalt kobbel av spillkunstnere: ”Feng Mengbo (Kina), Jakob Senneby & Simon Goldin (Sverige), Donnie Bugden (USA), Brody Condon (USA) The Escape from Woomera Team (Australia), Kinematic: Jeff Cole, Mike Caloud & John Brennon (USA), Over Dog (Norge) og Palle Torsson (Sverige), samt et eget filmprogram bestående av machinima filmer i Landmark.”

Game Dump er et samarbeidsprosjekt mellom Bergen Kunsthall og Universitetet i Bergen. I disse dager foregår nemlig en internasjonal konferanse om dataspill i regi av Institutt for informasjons- og medievitenskap. Game Dump inngår dessuten i den årlige BergArt for tverrestetisk samtidskunst. Som om ikke det var nok er Game Dump også et samarbeid med Ekko Fest.

Ekko Fest, eller Bergen Elektronika Fest, vil også finne sted i Bergen Kunsthall. 20. 23. oktober fylles kunsthallen for andre år på rad med elektronikaartister og klubbstemning. Blant de antatte høydepunktene er det legendariske New York-bandet ESG. Interessen for både No Wave-scenen og andre avskygginger av det tidlige 80-tallets elektropunk har hatt et merkbart oppsving i det siste, og ESG er et av bandene fra denne perioden som fremdeles holder det gående, visstnok med uforminsket energi. Av andre godbiter på programmet kan jeg for eksempel nevne Tellé Records sin mimrestund med tittelen Party like it’s 1995. Det er nesten ubehagelig at 1995 allerede er blitt verdig en retrobølge. Men samtidig er det er all grunn til å glede seg til et gjenhør med Biospheres Patashnik-materiale fra 1994, i tillegg til nittitallshelter som Bjørn Torske og Mental Overdrive. Det begynner vel tross alt å bli en stund siden jeg vandret omkring på Sotras landeveier og hørte Patashnik på walkman, eller lånte tolvtommere med Mental Overdrive av DJ Woo (som for øvrig også skal spille på Ekko).

Leserinnlegg