Etablerer internasjonalt biennaleforum

I forbindelse med høstens Gwangju-biennale i Sør-Korea, arrangeres den internasjonale konferansen World Biennial Forum for første gang, ledet av Ute Meta Bauer og Hou Hanru.

Gwangju Biennale Hall, Gwangju. Foto: Biennale Foundation.

Den 27.-31. oktober vil det første World Biennial Forum finne sted i Gwangju, Sør-Korea, i tilknytning til den 9. Gwangju-biennalen. Dette globale forumet lanseres som det første i sitt slag for biennalearrangører og tilknyttede profesjonelle. World Biennial Forum skal i følge pressemeldingen gi mulighet for kritisk refleksjon rundt det faktum at det for øyeblikket arrangeres over 150 biennaler for kunst og kunstrelaterte praksiser over hele verden: en verden med mange kulturelle sentra som karakteriseres av sosio-økonomiske og politiske betingelser i hurtig endring – en virkelighet som skaper nye utfordringer i arbeidet med å produsere og kuratere samtidskunst. Det første World Biennial Forum vil vie spesiell oppmerksomhet til Asia, som kontinent og kontekst.

Forumet vil være ledet av Ute Meta Bauer, dekan ved School of Fine Art på the Royal College of Art i London, som var direktør for Office for Contemporary Art Norway (OCA) fra 2002 til 2005 og kritikeren og kuratoren Hou Hanru, som blant annet har kuratert biennaler i Johannesburg, Shanghai, Gwangju, Guangzhou, Tirana, Venezia, Istanbul og Lyon, og som for tiden er kurator for den 5. Auckland-triennalen.

Svenske Magnus Bärtås deltar på den 9. Gwangju-biennalen.

World Biennial Forum er startet på initiativ fra Biennial Foundation, en organisasjon grunnlagt i Nederland i 2009, under ledelse av kuratoren Marieke van Hal. Biennal Foundation har som målsetning å lette forbindelsene mellom organisasjoner og virksomheter som opererer innenfor det internasjonale biennalefeltet. Medarrangører av det første World Biennial Forum er Institut für Auslandsbeziehungen (IFA) og Gwangju Biennale Foundation.

Den 9. Gwangju-biennalen, med tittelen ROUNDTABLE, som arrangeres i perioden 7. september – 11. november 2012, er kuratert av et team bestående av Nancy Adajania, Wassan Al-Khudhairi, Mami Kataoka, Sunjung Kim, Carol Yinghua Lu og Alia Swastika. Ifølge pressemeldingen fra biennalen vil de presentere en «ikke-monumental serie av narrativer rundt åpne prinsipper som ikke-hierarkisk gjensidighet og dialog» og «revurdere grunnleggende forestillinger om biennaleformatet og utfordre de innebyggede hierarkiske spenningene mellom kurator og kunstner, kunster og publikum, utstillingen og byen, individet og gruppen».

ROUNDTABLE samler hele 92 kunstnere fra 44 land, blant dem kjente navn som Ai Weiwei, Jenny Holzer og nylig avdøde Chris Marker. Kun én nordisk kunstner er representert på biennalen; svenske Magnus Bärtås.

Leserinnlegg