– Enten ubevisst eller utilgivelig

En av kunstnerne som deltar på utstillingen Stop Making Sense kommer nå med kraftig kritikk av Oslo Kunstforening. – Dersom kunstnerne hadde visst om den politiske agendaen til Stiftelsen Morgenstjernen ville ingen ha deltatt, sier Scandar Copti til journalisten Beate Petersen.

En av kunstnerne som deltar på utstillingen Stop Making Sense kommer nå med kraftig kritikk av Oslo Kunstforening. – Dersom kunstnerne hadde visst om den politiske agendaen til Stiftelsen Morgenstjernen ville ingen ha deltatt, sier Scandar Copti til journalisten Beate Petersen.

Etter at utstillingen Stop Making Sense åpnet på Oslo Kunstforening på fredag har debatten rast blant annet her på Kunstkritikk og i Klassekampen. Spørsmålet som reises er todelt. Bør man innføre en form for kulturboikott av Israel? Og har Oslo Kunstforening begått en feil ved å ta i mot penger fra Stiftelsen Morgenstjernen, som støtter Israels rett til å «forsvare seg» mot sine naboer i midtøsten?

I et intervju utført av Beate Petersen for bladet Billedkunst (som kommer i mai) tar den israelske palestineren Scandar Copti, co-regissør for den Oscarnominerte filmen Ajami, kraftige ord i bruk når Petersen refererer den kritikken som kunstnerduoen Goksøyr og Martens på fredag framførte mot utstillingen her på Kunstkritikk.

Oversiktsbilde fra Stop Making Sense, David Adika, Scandar Copti/Rabih Bouchary. Foto: Vegard Kleven

Copti sier blant annet følgende om den rollen Oslo Kunstforening har spilt:

– Enten har organisatorene av utstillingen ikke tenkt på det [den politiske agendaen til Stiftelsen Morgenstjernen, red. anm.], eller så har de vært totalt ubevisste på det, noe som kan bli tilgitt. Eller så visste de om det, og har tatt del i det, og det er ille. Det kan ikke tilgis.

Da vi konfronterer kurator Marianne Hultman i Oslo Kunstforening med disse uttalelsene ber hun om betenkningstid:

– Jeg kan ikke kommentere dette før jeg har snakket med Copti, sier Hultman til Kunstkritikk.

Her er ordvekslingen direkte transkribert fra Beate Petersens intervju:

Beate Petersen: Jeg vet ikke om du er klar over at også denne utstillingen nå er blitt møtt med en oppfordring om å boikotte den? To performancekunstnere som har arbeidet med det palestinske spørsmålet, oppfordrer til boikott av utstillingen fordi den er støttet av Stiftelsen Morgenstjernen. Ifølge Kunstkritikk.no er dette en stiftelse som ønsker å «promotere Israel som et levende, pluralistisk og demokratisk samfunn som jobber for fred med sine naboer samtidig som det forsvarer seg mot dem». Dette er altså en norsk stiftelse. Men den støtter Israel. I tillegg sier de to kunstnerne at de oppfatter utstillingstittelen som totalt apolitisk. «Det er rart å skulle lage en utstilling fra en krigførende makt som oppfordrer til meningsløshet.»

Scandar Copti: Jeg visste ikke hvem som støttet utstillingen. Det er min feil. Jeg får så mange invitasjoner på grunn av Oscarnominasjonen. Når jeg så at Tal Ben Zvi deltok på seminaret, tenkte jeg alt var i orden. Jeg undersøkte ikke videre.

Beate Petersen: For ordens skyld, Oslo Kunstforening har også mottatt støtte fra Norsk kulturråd og Fritt Ord. Men det stilles altså spørsmål ved hvorfor kuratoren for utstillingen ville motta penger fra en stiftelse som Morgenstjernen, særlig i en situasjon som er så betent som nå.

Scandar Copti: Det er ikke snakk om hvorvidt det er en anspent situasjon eller ikke, det er snakk om en organisasjon som promoterer løgner, og bidrar til at problemene blir ignorert. Som kunstnere og ansvarlige mennesker er vi her for å vise problemet. Men denne organisasjonen bruker oss til å promotere deres egen agenda. Hadde kunstnerne visst det du forteller meg nå, ville ingen ha deltatt. Eller de ville lagt press på organisatorene, for å bli kvitt sponsoren. Det er jeg sikker på. Enten har organisatorene av utstillingen ikke tenkt på det, eller vært totalt ubevisste på det, noe som kan bli tilgitt. Eller så visste de om det, og har tatt del i det, og det er ille. Det kan ikke tilgis. Å bruke oss som palestinere til å promotere Israel som et multikulturelt sted, er galt.

I følge Petersen har Copti også sagt at han, til tross for at filmen er laget med israelske penger, ikke representerer Israel. Dette har skapt sterke reaksjoner i Israel, se artikkel i Jerusalem Post

I den forbindelse sier Copti i følge Petersen at Israel nå lager en lov som sier at hvis du ikke signerer en kontrakt med staten om at du er lojal mot staten og dens politikk, kan du ikke få penger til din kunst, til dine filmer. Det har blitt fremmet et lovforslag som sier at hvis du ikke signerer en kontrakt om at du er lojal mot staten Israel og dens politikk, kan du ikke få penger til din kunst, til dine filmer. Det er et forslag som kom for to uker siden, på grunn av det jeg sa om at jeg ikke representerer Israel.

Sitatene i denne saken er gjengitt med tillatelse fra Billedkunst og Beate Petersen.

Comments