Tinglum blir rektor i Bergen

Professor i maleri, Gerd Tinglum er valgt til rektor ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen de neste fem årene.

Fra Gerd Tinglums utstilling Essays om farge på Kunstnernes Hus i 2010.
Fra Gerd Tinglums utstilling Essays om farge på Kunstnernes Hus i 2010.

Etter en andre valgomgang er det nå klart at Gerd Tinglum vant rektorduellen ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHiB). Valget sto mellom Tinglum og Maria Hirvi-Ijäs, og skulle egentlig vært avgjort i april. I går kunne det omsider slås fast at det ble Tinglum som gikk av med seieren, med 50,66 % av stemmene. Hun er valgt som rektor for perioden 2014 – 2019.

Gerd Tinglum, som er en av pionerene i norsk konseptkunst, særlig kjent for sin særegne bruk av farge, har siden 2011 vært ansatt som professor i maleri ved KHiB, hvor hun den siste tiden også har vært konstituert som dekan ved Avdeling for kunst – inntil Mari Aarre tiltrådte stillingen i mars i år. Tidligere har Tinglum blant annet vært professor ved Kunsthøgskolen i Oslo, hvor hun dessuten var leder for Institutt for farge, fra 1996 til 2009. Fra 1999 til 2003 var hun også ett av de eksterne medlemmene i KHiBs første komité for kunstnerisk utviklingsarbeid.

Gerd Tinglum. Foto: KHiB.
Gerd Tinglum. Foto: KHiB.

Tinglum, som har arbeidet med undervisning helt siden 80-tallet og har lang erfaring med veiledning på BA-, MA- og doktorgradsnivå, ser i følge pressemeldingen fra KHiB på undervisning og veiledning som likeverdige deler av sin kunstneriske praksis, som en integrert del av hvordan hun forstår seg selv som kunstner og menneske.

– Jeg er opptatt av sammenhengen mellom kunstnerisk utviklingsarbeid og kunst- og designfaglige diskurser. I den tiden jeg har vært dekan, har jeg erfart at det er mye nytt å sette seg inn i, jeg har likt den utfordringen, og opplever glede ved å ta tak i ting som ikke fungerer, og arbeide målbevisst med dem, sier Tinglum.

Gerd Tinglum er selv utdannet ved Tokyo University of Fine Arts i Japan, Statens Kunstakademi i Oslo og Hochschule für bildende Künste i Hamburg, hvor hun studerte under Franz Erhard Walther, som da, på 70-tallet, var en av Tysklands mest kjente konsept- og installasjonskunstnere.

Leserinnlegg