Stina Högkvist blir samlingsdirektør i Nasjonalmuseet

Stina Högkvist får ansvar for samlingen og de skiftende utstillingene på det nye Nasjonalmuseet. Hun kaller seg selv en lidenskapelig museumsnerd.

Stina Högkvist. Foto: Annar Bjørgli / Nasjonalmuseet.
Stina Högkvist (f. 1972) er ansatt som direktør for avdeling samling i Nasjonalmuseet. Hun har jobbet som kurator ved Nasjonalmuseet siden 2006, og står blant annet bak utstillinger som Tori Wrånes’ Hot Pocket, Like før. Sidsel Paaske og Kjartan Slettemark. Kunsten å være kunst. Högkvist er utdannet kunsthistoriker fra Universitetet i Uppsala og har en master ved kuratorprogrammet til Konstfack i Stockholm, og mange års erfaring som kunstkritiker og skribent.
 
Tori Wrånes, Possibilities. Installasjonsbilde fra Hot Pocket, 2017. Kurator: Stina Högkvist. Foto: Nasjonalmuseet / Frode Larsen.
– Stina Högkvist er nytenkende, kunnskapsrik og kreativ, med lang erfaring fra og grundig kjennskap til Nasjonalmuseet. Jeg er stolt av at vi rekrutterer internt til denne viktige stillingen. Stina har pasjonen og de strategiske visjonene som skal til for å ta Nasjonalmuseet til nye høyder, sier Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo, i en pressemelding fra Nasjonalmuseet.
 
Som direktør for Nasjonalmuseets nyopprettede samlingsavdeling vil Stina Högkvist blant annet ha ansvar for å utvikle og fornye Nasjonalmuseets tverrfaglige samling av kunst, kunsthåndverk, arkitektur og design, fra eldre kunst til dagens samtidskunst, gjennom forskning og flerfaglig arbeid. Hun har også ansvar for å løfte frem «nytenkende prosjekter og utstillinger av høy faglig kvalitet», heter det i pressemeldingen. Herunder ligger også ansvaret for det skiftende utstillingsprogrammet i det nye Nasjonalmuseet, som åpner i 2020.
Installasjonsbilde fra Like før. Sidsel Paaske (1937–1980), Museet for samtidskunst, 2016. Sidsel Paaskes Brent fyrstikk (1966) sees lent mot veggen, mens Henrik Olesens Extinguished Match (based on Oldenburg 1987) (2010) ligger på gulvet. Kuratert av Stina Högkvist. Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli.
 
– Som lidenskapelig museumsnerd er det utrolig gøy å skulle være med på å forme en så viktig institusjon i en så spennende tid som nå. Vi skal se til de store internasjonale suksessene, men samtidig er målet mitt å dyrke stoltheten og identiteten som allerede ligger i Nasjonalmuseet, samlingen og medarbeiderne, sier Stina Högkvist.

Leserinnlegg