Performance på Nationaltheatret

I kveld inntar en rekke samtidskunstnere hovedscenen på Nationaltheatret.

Tori Wrånes, Pattedyret (survival of the fittest), 2009.

Hovedscenen på Nationaltheatret pusses opp og mens teateret tar pause arrangeres festivalen Ad Hoc. I kveld er det samtidskunstens tur og performancekunstnere som Nils Bech og Bendik Giske, Lars Brekke og Richard Øiestad, Elna Hagemann, Monica Winther og Stian Skagen, Trine Lise Nedreaas og Tori Wrånes skal bidra.

Nationaltheatret har også tidligere samarbeidet med samtidskunstnere. Duoen Goksøyr & Martens hatt et samarbeide med teateret siden 2004 og har satt opp en rekke forestillinger. Forskjellen denne gangen er at teateret gjøres tilgjengelig for kunstnere som arbeider med sterkere tilknytning til bildekunsten og ikke med teateret som institusjon.

Nationaltheatret skriver i en pressemelding:

«Mens performancekunsten tradisjonelt har vært opptatt av å bryte ned skillet mellom scene og sal, arbeider kunstnerne i dette programmet snarere med å fremheve og utnytte de estetiske mulighetene dette skillet kan innebære.

Gjennom performative strategier blir teaterets idé om å skape magiske øyeblikk her både forsterket, omfortolket og estetisert. Teatrale, sceniske og populærkulturelle effekter isoleres og kombineres: Tori Wrånes svever over scenen, en operaduett fremføres i kjellerstua mellom pizza og peiskos, Nils Bech forfører med særegne dansetrinn og inntakende vokal, og såpeboblekongen fyller luften med forgjengelige formasjoner.»

Performance-programmet i kveld er kuratert av Elisabeth Byre og Susanne Ø. Sæther som tidligere blant annet har kuratert prosjektet Ghost in the Machine, som ble vist på Kunstnernes Hus i Oslo i 2008.

Leserinnlegg