OCA-styret får ikke fornyet tillit

OCAs styreleder Gro Bonesmo trodde hun skulle diskutere Venezia-biennalen men fikk i stedet beskjed om at hun og hele OCA-styret skal byttes ut.

OCAs styreleder Gro Bonesmo. Foto: Spacegroup.

Forholdet mellom Kulturdepartementet og Office for Contemporary Art Norway har lenge vært anstrengt og i dag kunne statssekretær Kjersti Stenseng fortelle OCAs styreleder Gro Bonesmo at hverken hun eller noen andre fra OCA-styret får fornyet tillit når nytt styre skal utpekes i februar. Dette skriver Aftenposten på sin nettside i ettermidddag.

Bonesmo sa i en uttalelse i forrige uke at hun var glad for at kulturminister Hadia Tajik ville møte OCA for å diskutere finansieringen av det norske bidraget til Venezia-biennalen. Biennalen er verdens eldste og regnes fortsatt som en svært viktig internasjonal utstilling. Det er i tillegg den eneste der nasjonene har anledning til å kuratere sine egne bidrag.

Men i møtet i dag fikk ikke Bonesmo møte Tajik. I stedet møtte hun Stenseng som gjentok sitt budskap fra tidligere i høst om at OCA må finne midler til Venezia-biennalen innenfor rammen av sitt nåværende budsjett.

Stenseng erkjenner overfor Aftenposten at finansieringen av Venezia-biennalen er årsaken til at OCA-styret nå må gå.

– Tilliten er nå så dårlig at vi føler at det er veldig vanskelig samarbeidsklima. Styret er på valg i februar og vi har varslet at vi ønsker et nytt styre. Sammensetningen av styret drøfter vi med UD og Nasjonalmuseet. Vi begynner med blanke ark for å sikre den faglige og økonomiske driften til OCA på nytt, sier Stenseng til Aftenposten.

Kulturdepartementet skal parallellt sette i gang en gjennomgangen av virksomheten sammen med Utenriksdepartementet. Også denne skal være klar våren 2013.

Foruten GroBonesmo består OCAs styre per dags dato av kritiker Øystein Hauge, kunsthistorieprofessor Siri Meyer, kurator Gavin Jantjes og kunstner Hilde Hauan Olsen.

Leserinnlegg