Norske kunstnere avvist i Kina

De norske kunstnerne Anne Katrine Dolven og Kristoffer Myskja er invitert, men får ikke lov til å delta på den 4. Guangzhou-triennalen.

A K Dolven i Kina i juni 2010. Foto: Studio A K Dolven.

I et åpent brev til Kinas ambassadør i Norge skriver Anne Katrine Dolven at hun er blitt nektet deltakelse den 4. Guangzhou-triennalen «fordi hun har norsk statsborgerskap». Hun ber ambassadør Zhao Jun gjøre sitt ytterste for at hun skal få delta i triennalen. Dolven refererer også til den norske kunstneren Kristoffer Myskja. Heller ikke Myskja får delta på triennalen, i følge Dolven.

Avvisningen av de to norske kunstnerne kan ses i sammenheng med tildelingen av Nobels fredspris til den kinsesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010. I kjølvannet av denne tildelingen har kinesiske myndigheter vært avvisende til kulturell og politisk kontakt med Norge.

Den 4. Guangzhou-triennalen avholdes i flere deler på Guangdong Museum of Art i Guangzhou. Den utstillingen Dolven og Myskja skulle ha deltatt på er en temautstilling kuratert av Jiang Jiehong, professor ved Birmingham University og Jonathan Watkins,  direktør ved Ikon Gallery, også i Birmingham. Utstillingen har tittelen «The Unseen» og Dolven refererer i brevet til seg selv som «den usette kunstneren». Brevet gjengis under artikkelen.

Åpent brev til ambassadør Zhao Jun
Kinas Ambassade i Norge

Deres eksellense, ambassadør Zhao Jun

Menneskeheten har mye å takke ditt land Kina for. Kinas bidrag på ulike felt er av uvurderlig høy verdi. Ikke minst når det gjelder kunst. Kunsten er et grenseoverskridende fenomen, og dermed en viktig sivilisatorisk kraft. Det er viktig for den internasjonale scene for samtidskunst at Kina har Guangzhou triennalen. Årets tema er vakkert – The Unseen. Triennalen har på sine websider uttalt at det usynlige er sett på som en visuell reise gjennom både tid og rom. Temaet inviterer til å åpne blikket mellom ulike politiske og kulturelle  sfærer.

Grunnen til at jeg nå skriver dette åpne brevet til deg, er at en trist beskjed har nådd meg. For et halvt år siden ble jeg invitert til den 4. Guangzhou triennalen. Nå får jeg vite at verket, vertical on my own ikke kan stilles ut. Angivelig er grunnen at jeg har norsk statsborgerskap. Jeg er ikke alene om dette. Min norske kollega Kristoffer Myskja er i tilsvarende situasjon.

For knapt to år siden åpnet jeg min soloutstilling looking for balance på Platform China. Med foredrag og intervjuer i Beijing ble møtet med kinesisk publikum både meningsfullt, inspirerende og stimulerende. Nå er det vanskelig å fatte at et enslig kunstverk vertical on my own blir stoppet fra å bli installert i et rom som venter på det i Guangzhou.

Jeg ser ikke noe ansikt. Verket mitt stoppes ikke av noen person, og det er heller ingen konkret formell regel det vises til. Alt jeg møter er en grå avvisende sky av vagheter.
 
Ambassadør Zhao Jun. Din jobb er sikkert ikke lett. Du er her i et vanskelig øyeblikk. Det synes å være et gap mellom mitt land Norge og ditt land Kina. Vi kunne ha bruk for å bygge broer. Jeg vil så gjerne bidra, og det er mitt håp at også du kommer til å gjøre ditt ytterste for å få dette til.

Med vennlig hilsen A K Dolven – Unseen Artist i den 4. Guangzhou triennalen som starter 28 September 2012.

Anne Katrine Dolven

Leserinnlegg