Mer nordisk Momentum

Momentum 2011 åpner den 18. juni neste år. Kuratorlaget er satt sammen av direktør Dag Sveinar som ønsker et sterkere og bredere fokus på den nordiske samtidskunsten.

Fra åpningen av Momentum 2009.

Den sjette nordiske biennalen åpner i Moss den 18. juni 2011 og skal settes sammen av fem kuratorer: Theodor Ringborg (SE), Christian Skovbjerg Jensen (DK), Marianne Zamecznik (NO), Markús Þór Andrésson (IS) og Aura Seikkula (FI).

Theodor Ringborg er utdannet fra Konstfacks kuratorutdannelse i Stockholm og har blant annet kuratert Fall Out: War and Conflict in the British Council Collection for Whitechapel tidligere i år. Christian Skovbjerg Jensen er frilans kurator og har blant annet stått bak Action Gallery og prosjektet Sid Ned!, om kunst i offentlige rom. Marianne Zamecznik er norsk frilanskurator, også hun utdannet fra Konstfack i Stockholm. Zamecznik har de siste årene vært knyttet til utstillingsstedet 0047 i Oslo. Markús Þór Andrésson er basert i Berlin og kuraterte blant annet Islands paviljong i Venezia i 2009 (sammen med Dorothée Kirch). Aura Seikkula er basert i Helsinki og har kuratert internasjonalt i flere år, sist Tense Territories i Istanbul og Questions of Conflict. Thiord Party Observations for Det Europeiske Fredsmuseet i Østerrike.

I følge en pressemelding fra Punkt Ø er kuratorlaget satt sammen av direktør Dag Sveinar. Utvelgelsen har skjedd i samarbeid med de nordiske institusjonene IASPIS (Konstnärsnämndens internationella program för bild- og formkonstnärer, Stockholm), Kunststyrelsen (Statens Kunstfond og Kunstråd, København), OCA (Office for Contemporary Art Norway), CIA (KÍM – Kynningarmiðstöð íslenskrar myndlistar, Island) og FRAME (Näyttelyvaihtokeskus FRAME, Helsinki). Det endelige valget av kuratorer er imidlertid tatt av direktør Dag Sveinar.

Dermed går Momentum mot den internasjonale trenden som tilsier at et faglig råd skal velge kurator(er) til de store biennalene. I stedet velger Momentum å knytte seg sterkere til de nasjonale kontorene for kulturutveksling på samtidskunstområdet samtidig som direktørens rolle blir viktigere.

Sveinar begrunner sine valg i et sterkere og bredere fokus på den nordiske samtidskunsten.

– Kuratorteamet er ikke bare satt sammen med tanke på nasjonalitet men også med hensyn til områdene de tidligere har arbeidet med og interessert seg for. Biennalen kommer til å ha en kompleksitet bestående av et bredt utvalg nordiske kunstnere, seminarprogram, formidlingsprosjekter, katalog m.m, sier Sveinar i pressemeldingen.

Leserinnlegg