Martin Clark forlater Bergen Kunsthall

Etter fire år som direktør for Bergen Kunsthall forlater Martin Clark Bergen for å lede den anerkjente London-institusjonen Camden Arts Centre.

Camden Art Center.

I dag ble det kjent at direktør ved Bergen Kunsthall, Martin Clark er ansatt som leder for Camden Arts Centre i London. Clark har vært i stillingen ved kunsthallen siden 2013.

– Det er ingen annen jobb i verden som kunne fristet meg til å forlate Bergen, men Camden Arts Centre er en institusjon jeg alltid har drømt om å jobbe for. Når denne sjeldne muligheten kom, kunne jeg ikke si nei, sier Clark, som tiltrer stillingen i Camden i september. 

Camden Arts Centre ble opprettet som et lokalt kulturhus med kunst- og håndverkundervisning i 1965, men utviklet seg til et internasjonalt senter for samtidskunst etter at Jenni Lomax overtok ledelsen i 1990. Bergen Kunsthall har samarbeidet med institusjonen tidligere, og gjør det igjen i år. 

Martin Clark. Foto: Kobie Nel.

Martin Clark kom til Bergen da forgjengeren Solveig Øvstebø ble hentet til The Renaissance Society i Chicago i 2013. Clark er kunstutdannet og var kurator ved Bristols kunstsenter Arnolfini før han ble kunstnerisk leder for Tate St Ives i Cornwall i 2007. Clark har satt en distinkt signatur på programmet til Bergen Kunsthall i sine fire år i direktørstolen. Blant høydepunktene er gruppeutstillingen The Noing Uv It i 2015, som Kunstkritikks Jonas Ekeberg beskrev som en ambisiøs og tettpakket programerklæring som kom «i rett tid, akkurat på det tidspunktet da den nye objektkunsten begynner å få en virkekraft som omfatter større deler av kunstfeltet». De siste årene har kunsthallen også budt på flere solopresentasjoner av kunstnere som har vært ukjente for det bredere kunstpublikummet, som amerikanske Robert Overby, britiske James Richards og kanadiske Moyra Davey.

Da Kunstkritikk intervjuet Clark i januar i år, hadde han nettopp takket ja til tre nye år ved Bergen Kunsthall. I samtalen med Pedro Gómez-Egaña snakket han om hvor viktig det var å bringe internasjonalt anerkjente kunstnere til Bergen for å gi byens kunstmiljø en internasjonal kontekst.

– Jeg ser det som del av vårt ansvar her på kunsthallen å forsikre oss om at vi har en programmering og en kuratorisk struktur som er nysgjerrig, åpen og engasjert nok til å fortsette å utvide seg, og at vi sier «OK, jeg har aldri sett noe som dette før, men det er nødvendig at dette stilles ut for å kunne bli sett og tenkt rundt», sa Clark til Kunstkritikk.

Programmet til Bergen Kunsthall fortsetter som planlagt fram til en ny direktør er på plass til høsten. Styret starter arbeidet med å søke etter en ny direktør i slutten av mai.

– Vi forventer stor nasjonal og internasjonal interesse for stillingen og vi vil se etter den beste kandidaten, sier styreleder Petter Snare.   

Leserinnlegg