Mangfold i falsett

Galleri F 15 markerer Mangfoldsåret på tvetydig vis.

Galleri F 15 markerer Mangfoldsåret på tvetydig vis.


«Det er ikke kjøringen, Det er ikke nabolaget, Det er ikke DVDn, Det er uret ditt som forteller mest om hvem du er», står det på den småabsurde plakaten i den nedlagte urmakerbutikken ved siden av busstoppen i Moss. Mannen på plakaten er hvit og firskåren og SEIKO-klokken han reklamerer for ser både solid og maskulin ut.

Ute på Galleri F 15 er situasjonen langt mer udefinert. Etter pålegg fra kulturdepartementet har galleriet, noe uvillig i følge katalogteksten, trommet sammen en utstilling som skal oppfylle kravet om et «Mangfoldsår» i de norske kulturinstitusjonene. I prosjektrommet viser norsk-zambieren Sissel Mutale Bergh objekter og video, mens bosnieren Rus Mesic og portugiseren Julio da Silva, begge bosatt i Norge, deler resten av andre etasje med tegninger, installasjoner og malerier.

Uviljen mot Mangfoldsåret som instrumentell statskuratorisk idé tredd nedover hodene på kunstinstitusjonen kommer til uttrykk gjennom hovedutstillingen, Ane Lans «Verdenskvinne». Gjennom valget av en hvit, europeisk og mannlig hovedutstiller peker institusjonen nese til hovedsponsorens krav. Men nåde den byråkrat som våger å yppe seg om manglende mangfold her. For Ane Lan er en mann, javel, men hans kunstnerpersona er kvinne og hans rase- og queertematikk berører mangfoldet på langt flere måter enn hva de statlige retningslinjene har lagt opp til.

Verdenskvinne, Ane Lan, 2008. (Videostill).

På tross av at dette nok er et bestillingsverk, fortsetter videoen Verdenskvinne langt på vei Ane Lans prosjekt fra tidligere arbeider. Kunstnerpersonaen kledd i drag står i midten av en enkel scenografi og synger i falsett. Det handler om kjønn og identitet, men det handler også om et enkelt fremmedgjørende grep som etterhvert har blitt en kunstnerisk signatur for kunstneren. Men mens de tidligere arbeidene består av ett enkelt tablå, er det her en hel rekke med iscenesettelser. Vi ser kunstneren som indisk skjønnhet, som samekvinne, negerdame og europeerinne med Visakort, mens hun synger de samme linjene om og om igjen.

Egentlig kan man kalle Ane Lans arbeider musikkvideoer, og som transvestittisk sanger befinner han/hun seg innenfor en veletablert popgenre. Popmusikken har i det hele tatt vært en yndet arena for å uttrykke en flytende og ubestemt seksualitet, med eksempler som David Bowie og Tricky/ Martina Topley Bird, eller transseksuelle stjerner som Antony (& the Johnsons) og Amanda Lear. Men mens popkulturens omfavnelser av åpne og ubestemte kjønnsidentiterer er sensuell og forførerisk er det overhodet ingenting sensuelt over vokalen til Ane Lan. Og her, hvor vi får høre den i nte potens blir den direkte enerverende.

Amerika, Ane Lan, 2002. (Videostill).

Det lyder langt fra bra, og jeg må innrømme at jeg ikke orket å se gjennom alle 6 figurene i Verdenskvinne før jeg snek meg ut. De store portrettene i den største salen er heller ikke egnet til videre fordypelse, men i det andre avlukket vises tre av Ane Lans tidligere videoer i form av installasjoner: Amerika, der en orientalsk kvinne lurer på hvordan hun skal klare seg uten Amerika; Europa, om et lite øst- eller nordeuropeisk land som i siste øyeblikk finner olje på kistebunnen og velger å holde seg utenfor EU og Afrika, der Lan som negerdame tilbyr omsorg til en febersyk europeisk kvinne i jordhytta.

På tross av den innestengte luften mellom de støvete rekvisittene opplever jeg disse arbeidene som åpne, absurde, og ikke minst humoristiske kommentarer til samfunnsspørsmål som i kunsten vanligvis behandles med gravalvor. Jeg skulle egentlig ønske utstilllingen bare bestod av disse tre. I Verdenskvinne får jeg følelsen av at de institusjonelle føringene som det gjøres narr av i katalogen har tatt overhånd. Spillet med kunstnerens backkatalog blir ikke fruktbart, og humoren blir stiv og byråkratisk. Kanskje er det et komisk trekk når Ane Lan med ansiktet fullt av skokrem stiller med en såpe i hånden, eller at den indiske grønnsaksselgersen poserer med en brokkoli, som er en ukjent grønnsak i India. Men det er ikke en forløsende humor.

Comments (4)