Mange vil til Kunstnernes Hus

Kunstbokhandelen Torpedo, gallerikonseptet One Night Only, mikrobryggeriet Dronebrygg og Kunstakademiet er nye leietakere på Kunstnernes Hus. Den nye restauranten åpner 13. april.

Utstillingsmodell av Kunstnernes Hus, Blakstad og Munthe-Kaas Arkitektkontor, ca. 1930. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet.
Utstillingsmodell av Kunstnernes Hus, Blakstad og Munthe-Kaas Arkitektkontor, ca. 1930. Foto: Andreas Harvik, Nasjonalmuseet.

Lørdag 13. april åpner Kunstnernes Hus’ nye bar og foajé. Blant de nye leietakerne finnes, i tillegg til Kunstkritikk, kunstbokhandelen Torpedo, gallerikonseptet One Night Only, Kunstakademiet og mikrobryggeriet Dronebrygg.

Etter hva Kunstkritikk erfarer vil Torpedo fortsatt ha sitt hovedutsalg på Kunsthall Oslo i Bjørvika mens filialen på Kunstnernes Hus vil bestå av et utvalg titler. One Night Only forlater derimot Unge Kunstneres Samfund til fordel for Kunstnernes Hus. Kunstakademiet vil ha sitt elevgalleri i det gamle Akademirommet, på baksiden av Kunstnernes Hus. Også Kunstakadmistudentenes foredragsrekke Åpent Forum vil flyttes til Kunstnernes Hus. Fra før har Kunstfag ved Kunsthøgskolen i Oslo en månedlig forelesning på Kunstnernes Hus kalt Agenda.

På tross av denne masseflyttingen av kunstrelatert virksomhet er kunstnerisk leder Mats Stjernstedt ikke bekymret for at folk vil oppleve at Kunstnernes Hus kolonialiserer Oslos kunstliv.

– Jeg ser ikke noe problem med dette. Jeg synes tvert i mot at det er utrolig positivt at kunstnerne søker seg tilbake til Kunstnernes Hus. Jeg er også helt sikker på at det finnes tilstrekkelig med interessante alternativ, sier Stjernstedt til Kunstkritikk.

Kunstnernes Hus presenterer den nye restauranten som «bar med tverrfaglig program» og forteller i en pressemelding av det blir servering i form av et «kokkeresidensprogram». I løpet av sommeren vil det kunstnerdrevne bryggeriet Dronebrygg etablere seg i baren. Stjernstedt avviser imidlertid at alle disse initiativene vil skape en uklar profil.

– Den kunstneriske profilen er delvis noe som skapes under arbeidets gang. Vi er allerede i gang med å utvikle et tverrfaglig program på Huset med innslag av litteratur, arkitektur og film i tillegg til bildekunst. I og med at vi tar over Huset i stadig større grad tror jeg at man kommer til å oppfatte at vi jobber med et helhetsbilde, med en retning, og mot en profil, sier Stjernstedt til Kunstkritikk. 

Den svenske kunstneren og poeten Karl Holmqvist står for foajéens åpningsprosjekt med verket Words are People. Holmqvist skal jobbe med tekst direkte på de gamle restaurantveggene og gjøre en opplesning på åpningskvelden. I ukene etter åpningen vil dette programmet bli fulgt opp med utstillinger, kunstquiz, debatter, filmvisninger og mer, i følge Mats Stjernstedt.

 

Leserinnlegg