Gavepakke til Kunstnernes Hus

BKH feirer 60 år og finansierer nytt atelierprogram på Kunstnernes Hus

BKH feirer 60 år og finansierer nytt atelierprogram på Kunstnernes Hus

I morgen skjer den offentlige lanseringen av W17, Kunstnernes Hus’ flunkende nye atelierprogram. Programmet som er initiert og finansiert av Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) holder til i OCAs gamle lokaler på baksiden av Kunstnernes Hus, og er allerede godt i gang. For en måned siden flyttet kunstnerne Kjersti Andvig og Trine Pettersen inn i to av atelierene, og snart kommer Bård Ask inn som nummer tre. Tidligere kunsterisk leder for Fotogalleriet, Ida Kierulf, er ansvarlig for programmet, og forteller til kunstkritikk.no at de tre kunstnere åpner programmets første atelierutstillinger i januar.

Lanseringen av atelierprogrammet skjer i anledning BKHs 60-årsjubileum. Bakgrunnen er det store overskuddet fondet hadde i 2007 etter økningen av kunstavgiften og et økende kunstsalg. Programmet skal gå over seks år, med et bidrag på en million i året fra BKH. I tillegg stiller Kunstnernes Hus med arbeidskraft. Atelierprogrammet er det største enkeltprosjektet i fondets historie.

Etter at Kunstnernes Hus i mange år har hatt en fallende stjerne i norsk kunstliv ser det nå ut til «Huset» er i ferd med å snu trenden. Atelierprogrammet kan komme til å spille en viktig rolle i dette. Kunstnerisk leder på Kunstnernes Hus Maaretta Jaukkuri er enormt glad for programmet, og beskriver det som en drømmesituasjon for en kunsthall å ha kunstnere så nærme inn på livet. – Atelierutstillingene vil bli en integrert og viktig del av programmet på Kunstnernes Hus, og vi ser fram til å samarbeide enda enda tettere med disse unge kunstnerne enn vi har fått til hittil, sier hun.

Direktør i BKH, Anniken Thorsen, understreker til kunstkritikk.no at W17 skal være en offentlig og utadrettet virksomhet. Oppholdene skal være prosjektbaserte og utgjøre maksimum 4 måneder. Alle oppholdene skal ende i en utstilling i atelieret, men ikke nødvendigvis med helt ferdieg verk eller prosjekter. Målet er å gi yngre kunstnere basert i Norge gode produksjons- og visningsmuligheter innenfor en faglig prestisjefylt setting, og samtidig være et bidrag til Kunstnernes Hus’ virksomhet, øke dets aktivitet, forynge dets utstillingsprofil og få «Huset» til å fungere mer som en kunsthall.

Leserinnlegg