– Det vil alltid være noe uro i en stor institusjon

Fra høsten tar Tone Hansen over som direktør ved Munchmuseet, som for tiden er under press både fra egne fagansatte og klimaaktivister.

Tone Hansen tiltrer stillingen som direktør for Munchmuseet til høsten. Foto: Foto: Simen Øvergaard / Henie Onstad Kunstsenter.

I november i fjor ble det kjent at Stein Olav Henrichsen går av etter 12 år som direktør for Munchmuseet etter endt åremål i september. I går kunne Oslo kommunes byråd offentliggjøre at det er nåværende Henie Onstad-direktør Tone Hansen som tar over etter Henrichsen. Fra 1. oktober får hun ansvaret for nybygget i Bjørvika med 230 ansatte og verdens største Munch-samling . 

–  Det er drømmejobben. Det blir utrolig gøy å ta fatt på et av Europas viktigste museer. Jeg gleder meg til å bli kjent med staben og å få satt meg ordentlig inn i Munchmuseets strategi og alt de jobber med, sier Hansen til Kunstkritikk.

I Munchmuseets pressemelding om utvelgelsen sier Hansen at hun har ambisjoner om å bidra til å gjøre Oslo til en av Europas mest attraktive kulturbyer, med særlig fokus på verdier som likhet, mangfold og utvikling av kunsten i et demokratisk perspektiv.

Hansen er utdannet ved Kunstakademiet og Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har vært direktør ved Henie Onstad Kunstsenter siden 2011, og rådsleder for Norsk Kulturråd i perioden 2016 – 2019, i tillegg kommer en rekke andre tidligere og nåværende verv i norsk kulturliv. Blant viktige ting hun har gjennomført ved Henie Onstad peker Hansen særlig på opprettelsen av samarbeidet med Wilhemsen-familien ­– en 32 år lang avtale om Lise Wilhelmsen Art Award, som inkluderer innkjøp av verk samt utstilling. Den forrige vinneren av prisen var New York-baserte Guadalupe Maravilla.

Uro blant ansatte

Annonseringen av ny direktør kommer i kjølvannet av flere kontroverser rundt museet de siste månedene. Blant annet ble det i forrige uke kjent at Henrichsen har satt i gang en omorganisering av museet, som tillitsvalgte og fagforeninger reagerer på. De ansatte er bekymret for sikring og inkludering av kunstfaglig kompetanse i ledelse og programkomiteen som skal utvikle museets kunstneriske profil.

Museets tre tillitsvalgte for fagforeningene Forskerforbundet, Fagforbundet/LO og Akademikerne har sendt et bekymringsbrev til byrådet hvor de ber om at de planlagte endringene bremses. Trine Otte Bak Nielsen, kurator ved museet og tillitsvalgt i Forskerforbundet, sier til Kunstkritikk at de håper at noen av endringene som er satt i gang settes på pause til Hansen er på plass.

­– Videre håper vi at programkomiteen utvides til å inkludere kuratorisk kompetanse på henholdsvis Munch, modernisme og samtidskunst. Og til slutt, at alle ansatte involveres i større grad enn til nå i museets arbeid fremover og at vi kan ha en åpen og transparent dialog med ledelsen, sier Bak Nielsen.

Munchmuseet eies av Oslo kommune, og Kulturbyråd Omar Samy Gamal har uttalt til Aftenposten at byrådet er i dialog med museet og skal gjøre en grundig vurdering av situasjonen. Hansen selv vil ikke uttale seg spesifikt om denne saken.

– Det vil alltid være noe uro i en stor institusjon. Jeg kjenner ikke til denne saken mer enn det jeg har lest i media, og kan derfor ikke si noe mer om den. Min jobb starter 1. oktober.

Oljespons

Munch har også vært i hardt vær når det gjelder museets sponsoravtaler – fra Henrichsens mye omtalte uttalelse om at Munch ville kjørt Polestar i en reklame for bilsponsoren, til protest mot oljespons. I slutten av 2021 demonstrerte klimaaktivistgruppen Direct Action Theater (D.A.T.) mot Munchmuseets avtaler med oljeselskapene Idemitsu og Aker BP, og nylig ble disse også nevnt i en debatt om kunstfeltets ansvar i klimakrisen i regi av Kunstkritikk i samarbeid med Kunsthall Oslo. Hansen ønsker ikke å kommentere disse avtalene.

­– Det eneste jeg kan si er at museet har hatt langvarige og gode samarbeid som har sikret at de kan levere det programmet de skal. Når det gjelder klimakrisen så må alle museer forholde seg til FNs bærekraftsmål og være med å bidra til å skape holdninger og selv arbeide klimasmart. For eksempel har det blitt mer vanlig med digitale kurerer. Samtidig er det også den politiske arenaen som er det mest effektive verktøyet når det kommer til så store politiske temaer som klimakrisen, sier Hansen.

Internasjonalt har en rekke store kulturinstitusjoner, som Tate i London, Van Gogh-museet i Amsterdam og Astrup Fearnley-museet her hjemme, avsluttet sponsoravtaler med oljeselskaper – blant annet på grunn av press fra kunstfeltet og klimaaktivister.

Gratis inngang for kunstnere?

Munchmuseet valgte etter flyttingen til nye lokaler i Bjørvika i fjor å ikke lenger gi profesjonelle billedkunstnere gratis inngang til museet, som har vært praksis i en årrekke gjennom IAA-ordningen (International Association of Art). Dette har kunstnerorganisasjonen Norske Billedkunstnere reagert sterkt på. Til dette har den kommende Munch-direktøren kun en kort kommentar.

– Det jeg kan svare på det, er at på Henie Onstad Kunstsenter får fagorganiserte billedkunstnere gratis inngang.