D-dag for Göteborgs Konsthall

Fredag i forrige uke ga myndighetene i Göteborg beskjed om at byens kunsthall skal stenges. Den endelige beslutningen tas 15. juni.

Göteborgs Konsthall.

Fredag i forrige uke ga myndighetene i Göteborg beskjed om at byens kunsthall skal stenges. Den endelige beslutningen tas 15. juni.

Planen som ble lagt fram av Sosialdemokratene og Miljøpartiet fredag i forrige uke innebærer at Göteborgs Konsthall skal stenges ved årsskiftet og en ny kunsthall skal bygges som en del av et kulturhus på Backaplan, et område nord for sentrum, nær E6 og Tingstadtunnellen. Den nye kunsthallen skal åpne i 2015 og i mellomtiden skal Kunsthallens personale og noe av ressursene overføres til Kunstmuseet, som – i likhet med kunsthallen – lider av ressursmangel.

Kunsthallsjef Lene Crone Jensen er i følge en artikkel på kunsthallens egen hjemmeside glad for forslaget om å bygge ny kunsthall. Samtidig er hun bekymret for at en stenging av kunsthallen skal lede til et vakum i Göteborgs kunstliv. Hun viser til at det kun er ti år siden Göteborgs Konsthall sist var stengt i flere år.

Annika von Hausswolf, professor på Fotohögskolan, er mindre balansert i sin framstilling. Hun kaller i følge Dagens Nyheter beslutningen for «en skandale». «Det bisarre er at man henviser till Kunstmuseets dårlige økonomi, samtidig som man satsar så mye penger på pariserhjul och ølteltsfester» sier hun til DN.

På Facebook hadde gruppen «Rädda Göteborgs Konsthall» mandag kveld 5686 medlemmer.

I følge opposisjonspolitikeren Lennart Widing fra Moderatene var beslutningen om å legge ned kunsthallen ikke diskutert i kulturutvalget i Göteborg før den ble offentliggjort i en pressemelding fredag. Han forbereder et motforslag før den 15. juni.

Annika von Hausswolf er i ikke overrasket. «Dette er klassisk Göteborgs-ånd. Raske beslutninger, manglende innsyn og begensning av demokratiet er det som gjelder», sier hun til DN.

Kultursjefen i Göteborgs-Posten, Gabriel Byström, skriver i en kronikk den 22. mai at det dreier seg om «en ubegripelig handling i en by som har som ambisjon å verne kulturen».

Leserinnlegg