Aktuell legende på Oslobesøk

En av grunnleggerne av det banebrytende kunstmagasinet Avalanche, Liza Béar, var i forrige uke i Oslo for å installere utstilling på Torpedo bokhandel. I dette videointervjuet forteller hun om hvordan de arbeidet med magasinet.

Fredag forrige uke åpnet utstillingen The making of Avalanche 1970-1976: Archival Clues på Torpedo Kunstbokhandel i Oslo Kunsthall. I den anledning fikk Kunstkritikk et videointervju med Liza Béar – en av grunnleggerne av magasinet og ansvarlig for utstillingen.

Liza Béar grunnla det banebrytende kunstmagasinet Avalanche sammen med Willoughby Sharp i 1968. De publiserte det første nummeret i 1970 og samarbeidet gjennom 13 numre til 1976. Magasinet ble raskt en suksess og fungerte like mye som et utstillingssted og en kunstnerpublikasjon, som et magasin. Béar og Sharps arbeid var radikalt på mange måter, spesielt i det at de portretterte kunstnernes praksis gjennom selve formen på magasinet. Bruk av intervjuet som format, prosessuelt foto og layout arbeid og design av annonser, gav dem muligheten til å ligge tett på kunsten og kunstnerne.

Mange av kunstnerne som er inkludert i Avalanche blir sett på som de mest banebrytende innen nye medier fra 60- og 70-tallet: Bas Jan Ader, Vito Acconci, Laurie Anderson, Joseph Beuys, Chris Burden, Daniel Buren, Gordon Matta-Clark, Hanne Darboven, General Idea, Gilbert & George, Bruce Nauman, Steve Paxton, Yvonne Rainer, Robert Smithson, Joel Shapiro, Jack Smith, Keith Sonnier, William Wegman, Lawrence Weiner, the Western Front og Jackie Winsor. Men i tillegg til å være et viktig historisk dokument er publikasjonen også høyst relevant i dag, da interessen for kunstneriske formidlingsformer igjen har vokst frem.

Første utgave av Avalanche, med Joseph Beuys på forsiden.

Utstillingen i Kunsthall Oslo består av arkivmateriale fra Avalanche og er satt sammen av Liza Béar selv. Utdrag fra lydbånd, fotografier, korrespondanse, layoutskisser og redigerte transkripsjoner vises sammen med videoer som Béars Five Video Pioneers (1977); Jackie Winsors Work in Progress (1975-1978); Willoughby Sharps Videoviews Acconci (1973) og Videoviews Beuys (1973). Utstillingen viser også videoer av kjente kunstnere som John Baldessari – Baldessari sings Lewitt (1972); Joan Jonas’ Vertical Roll (1972); Vito Acconcis Undertone og William Wegmans Selected Works: Reel 2. Utstillingen gir altså muligheten til et unikt innblikk i kunstproduksjonen på 70-tallet.

Alle utgavene av Avalanche er republisert av det New York-baserte forlaget Primary Information, og selges på Torpedo i utstillingsperioden.

[FEATUREDVIDEO]

Leserinnlegg